M&G: Doemscenario markten wordt werkelijkheid

M&G: Doemscenario markten wordt werkelijkheid

Verenigde Staten Politiek
Amerika (01)

Hieronder vindt u het commentaar van Jim Leaviss, obligatiespecialist en Randeep Somel, beleggingsstrateeg aandelen bij vermogensbeheerder M&G, op de Amerikaanse verkiezingen.

Jim Leaviss: “Het doemscenario voor de markten is waar geworden: de eerste uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben vooral onzekerheid gebracht. We kunnen alleen met zekerheid zeggen dat een blue wave uitblijft en de Democraten naar alle waarschijnlijkheid de Senaat niet in handen krijgen. Dit betekent dat de obligatiemarkt zelfs als Biden toch wint, geen grote beleidsveranderingen of enorme investeringen in infrastructuur hoeft te verwachten. Ook aan de vennootschapsbelasting zal niet worden gesleuteld – waar dat wel was verwacht – wat goed nieuws is voor aandelen.”

“De afgelopen nacht ontstond er een rally op 10-jaars en 30-jaars Treasuries, omdat de kans dat de begroting nog wordt opgerekt kleiner is geworden. Treasuries blijven een safe haven, zeker in de komende onzekere tijd, die voor volatiliteit op de markten zal zorgen. Verder voorzien we de komende tijd geen enorme veranderingen, al zal er wat steun zijn voor Amerikaanse olie, schaliegas en pharmabedrijven – sectoren waar Democraten juist hun peilen op hadden willen richten”, aldus Leaviss.

“In dit stadium is een status quo het meest waarschijnlijk – Trump in het Witte Huis, een Republikeinse Senaat en een Democratisch Congres”, stelt zijn collega Randeep Somel. “De stemmen per post kunnen echter nog in het voordeel van de Democraten uitvallen. Dit zal gevolgen hebben voor de begroting. Bij een clean sweep van de Democraten zal de begroting veel verder opgerekt worden. Maar ongeacht wie president wordt, er komt een stimuleringspakket omdat voor beide partijen geldt dat ze de Amerikaanse economie weer willen opbouwen”, zegt Somel.