Schroders: Is er nog waarde te vinden in EMD? Ja, zeker in vergelijking met ontwikkelde markten

Schroders: Is er nog waarde te vinden in EMD? Ja, zeker in vergelijking met ontwikkelde markten

Opkomende markten Obligaties
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

Volgens James Barrineau, EMD-specialist bij Schroders, is er nog altijd waarde te vinden in obligaties uit opkomende markten.

De nominale rendementen op obligaties uit opkomende landen in lokale valuta bevinden zich op een historisch dieptepunt na de renteverlagingen in landen, zowel voor als na de pandemie. Desondanks is er nog steeds enige waarde ten opzichte van ontwikkelde markten. De lage rente is geen belemmering voor instroom in EM-obligaties in lokale valuta in de nabije toekomst.

  • Een kleiner verschil tussen de rente in opkomende en ontwikkelde markten in de afgelopen jaren is een langetermijntrend, die werd versneld door Covid-19.

  • De motor van deze EM trend is de afnemende inflatie, zowel qua volatiliteit als in het algemeen.

  • Ten opzichte van ontwikkelde markten is er nog steeds waarde in opkomende markten, hoewel ongetwijfeld de "veiligheidsmarge" van de reële tarieven is uitgehold.

  • Naar verwachting zal de rente in de komende 12 maanden stabiel blijven, aangezien centrale banken buitenspel worden gezet en de inflatie laag blijft (met de mogelijke uitzondering van Centraal-Europese opkomende markten). In combinatie met ondergewaardeerde valuta's, zijn de beweegredenen om in lokale valuta in opkomende markten te beleggen overtuigend.

Centrale banken winnen aan geloofwaardigheid

De lagere lokale rentevergoedingen in opkomende markten zijn geen gevolg van de coronapandemie. De laatste vijf jaar is de trend neerwaarts. Barrineau wijst op het rentebeleid van de Fed, maar vooral op enkele belangrijke factoren in de opkomende markten: een toename van de algehele geloofwaardigheid van de centrale banken, nauwere monetaire banden met regionale ontwikkelde economieën met een lagere rente in Azië en Europa, en tot slot, een lagere inflatie in vrijwel de gehele activaklasse.

Lage inflatie wordt onderschat

De geloofwaardigheid van de centrale bank hangt natuurlijk nauw samen met een consistent beleid en een lage en stabiele inflatie. En dat was de belangrijkste factor voor de dalende rentetrend.

Met een lagere inflatie komt ook meer stabiliteit in de rentetarieven. Dat leidt weer tot minder valutaschommelingen in individuele valuta's. Ten slotte zijn buitenlandse investeerders in de lokale markten minder snel geneigd om hun geld terug te trekken. Na de coronauitbraak in het eerste kwartaal keerden beleggers snel terug naar deze markten, wat suggereert dat er weinig angst bestond voor schade op langere termijn.

Lokale financieringskosten dalen

Het langetermijnvoordeel van lagere reële rentetarieven is een daling van de financieringskosten op lokale markten. Dit is een geweldige kans om financiering geleidelijk meer richting lokale markten tegen lagere kosten te verschuiven. Dit verkleint het valutarisico bij het financieren van schulden in Amerikaanse dollars.

Rendementsverwachtingen moeten ook omlaag - maar value blijft

Net als de rest van de wereld moeten de rendementsverwachtingen omlaag. Maar Barrineau ziet nog steeds aantrekkelijke kansen in vergelijking met ontwikkelde landen gezien de extreem lage rente daar.

Met de rente in de ontwikkelde markten die nog jaren op nul blijft staan, plus een lage en stabiele inflatie in opkomende markten, bieden lokale rentetarieven nog steeds enige waarde in een wereld met meer bescheiden rendementsverwachtingen.