M&G: Griezelen met Grafieken

M&G: Griezelen met Grafieken

Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (12) crisis storm op komst

Halloween staat voor de deur en dit jaar is er volgens vermogensbeheerder M&G genoeg te griezelen.

Geen gebrek aan enge grafieken. Coronanoodmaatregelen hebben menig bedrijf en ontelbare gezinnen in de westerse wereld overeind gehouden. Toch zit hier een heel zwart randje aan: hoeveel werknemers zijn in feite al werkloos maar weten het zelf nog niet? Met andere woorden, wat gebeurt er als er een eind komt aan die loonkostenbijstand en andere overheidssteun?

Onderstaande grafiek geeft een schokkend beeld van hoe de werkloosheid er in de VS uit zou zien als werknemers, die nu als ‘tijdelijk zonder werk’ worden beschouwd erbij worden opgeteld. Het is eng om te zien dat het aantal "werklozen" dan verdubbelt.

Scary Chart 1-2

Dit is een heel vreemde recessie. In veel ontwikkelde landen is de koopkracht tijdens de eerste lockdown juist toegenomen omdat er minder is uitgegeven en meer is gespaard. Inmiddels zijn de consumentenbestedingen gestegen en worden spaarvarkens weer stukgeslagen. Maar als steunmaatregelen stop worden gezet en de bodem van menig spaarrekening in zicht is, kan dit ijzingwekkende langetermijngevolgen hebben voor de Amerikaanse economie.

Scary Chart 2

Onze volgende angstaanjagende grafiek betreft Europese high yield-bedrijven die erin geslaagd zijn hun liquiditeit op peil te houden, maar die eigenlijk zombiebalansen hebben. Nu Europa weer op slot gaat, is het eind van het bloedbad aan bedrijven dat gebukt gaat onder tanende inkomsten en een te hoge schuldenlast nog niet in zicht.

De Euro High Yield Index volgt een dalende beweging. De spread is gekelderd naar 400 basispunten. In de huiveringwekkende grafiek is te zien hoe kwetsbaar de fundamentals zijn en wordt de mate duidelijk waarin de activaprijzen zijn omhoogjegaagd door de noodsteun van de centrale bank zonder dat er werkelijk iets tegenover staat.

Scary Chart 3

Beleggers kunnen in rare tijden altijd van de vier reservevaluta's op aan, of toch niet?  De dollar, de euro, de yen en het pond zijn veilige havens voor beleggers in een dalende markt. Maar dit jaar is een van die valuta's overboord gevallen.

Als we naar de grafiek kijken, ligt het risico-rendementprofiel van het pond wel erg dichtbij die van opkomende economieën in plaats van ontwikkelde landen. Het Britse pond handelt op dit moment puur op sentiment. Zal de recente downgrade van het VK door Moody’s en Brexit voor de deur definitief de bijl zetten in het pond als prestigieuze reservemunt?

Scary Chart 8