M&G: Biden beter voor opkomende markten

M&G: Biden beter voor opkomende markten

Opkomende markten Verenigde Staten
Onderzoek

Het is voor veel landen beter als Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Hij is voorspelbaarder en daarom goed voor het Amerikaanse buitenlandbeleid en daarmee voor opkomende markten – al zijn er natuurlijk altijd winnaars en verliezers. Dat schrijft Gregory Smith, strateeg opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G, in zijn commentaar op de Amerikaanse verkiezingen.

“Het lot van opkomende markten ligt in eerste instantie natuurlijk in handen van de coronapandemie en hoe diep de littekens zijn die deze achterlaat. Maar daarnaast is het Amerikaanse buitenlandbeleid van grote invloed. Van Biden wordt verwacht dat hij de IMF meer ruimte geeft, wat goed is voor arme landen. Maar de presidentsverkiezing heeft ook invloed op de koers van de dollar, die op zijn beurt ook van belang is voor opkomende markten.

Een zwakke dollar is goed voor valuta uit opkomende markten. Doet de dollar het goed, omdat de Amerikaanse economie opbloeit, dan kan dat ook positief zijn voor opkomende markten, als de Amerikaanse economie wereldwijde groei stut. Maar is de dollar sterk over de rug van hogere rentes, dan profiteren opkomende markten daar niet van mee.”

“Als Biden wint, is een van de grootste verliezers het Midden-Oosten – olie-exporteurs moeten dan hun businessmodel aanpassen aan de nieuwe wereldwijde plannen om klimaatverandering tegen te gaan. Biden zal ook agressiever handelen tegen Turkije en Rusland, daar liggen voor beleggers nieuwe en hogere risico’s. In Mexico kunnen ze juist rekenen op een betere handelsbanden met de VS. Tot slot hangt de handelsrelatie met Iran de komende jaren af van wie er volgende week wint. Als president Biden onderhandelingen aangaat en sancties opheft, heeft dat invloed op de olieaanvoer, wat weer het OPEC+-akkoord onder druk zet en onrust veroorzaakt.”