T. Rowe Price: Nog volop kansen ondanks snel beursherstel

T. Rowe Price: Nog volop kansen ondanks snel beursherstel

Aandelen Vooruitzichten
Beursvloer (01)

De opleving van de brede beursindices was buitengewoon, maar niet alle beleggingscategorieën hebben zich (snel) hersteld. Groeiaandelen hebben waardeaandelen aanzienlijk achter zich gelaten, maar T. Rowe Price ziet nog steeds selectieve mogelijkheden in beide. High yield obligaties bieden in het algemeen aantrekkelijke inkomsten en bepaalde segmenten hebben potentieel voor koersstijging.

De veerkracht van de markten ten aanzien van de pandemie is buitengewoon geweest. Nadat de S&P 500 Index op 19 februari met ongeveer een derde van zijn recordhoogte was gedaald, heeft hij iets meer dan een maand later, op 23 maart, de kortste bearmarkt ooit, een dieptepunt bereikt.

De index koerste vervolgens naar een nieuwe recordhoogte op 22 augustus, met slechts 126 handelsdagen van piek tot piek - een ander record - en meer dan 10 keer sneller dan de gemiddelde herstelperiode van 1542 handelsdagen.

Niet alle beleggingscategorieën hebben echter een dergelijk V-vormige herstelpatroon gevolgd. Dit is met name het geval bij de historische outperformance van groeiaandelen ten opzichte van waardeaandelen.

Daarnaast blijven sommige internationale markten ver verwijderd van hun pre-coronavirus-hoogtepunten en ook de rendementen op de schuldmarkten lopen sterk uiteen. Hieronder geeft een aantal portefeuillebeheerders van T. Rowe Price aan waar hun respectievelijke markten nu staan en wat de perspectieven zijn.

‘Big winners’ afbouwen en zoeken naar nieuwe beleggingsmogelijkheden

Scott Berg beheert de Global Growth Equity Strategy, waardoor hij een breed zicht heeft op de manier waarop de pandemie gepaard is gegaan met een technologische disruptie waardoor de martken konden worden opgewaardeerd. Ondanks de steile stijging van de markt deze zomer vindt Berg nog steeds beleggingsmogelijkheden.

De waarderingen liggen historisch enigszins hoger, maar hij is van mening dat ze redelijk zijn, ervan uitgaande dat de wereldeconomie zich blijft herstellen en het wereldwijde BBP medio 2021 terug zou kunnen zijn op het niveau van vóór de uitbraak van de pandemie.

Berg merkt ook op dat de ultra-lage rente in de ontwikkelde economieën en de sterk dalende rente in de opkomende markten betekenen dat de waarderingen hoger kunnen zijn. Wat de specifieke kansen betreft, heeft Berg de allocatie in een aantal van zijn 'big winners’ teruggeschroefd en is hij zich meer gaan richten op banken en materialen, die het in het begin van de cyclus meestal goed doen. Hij is ook zeer geïnteresseerd in opkomende markten met jonge en snelgroeiende bevolkingen, zoals India en Vietnam.

Wees voorbereid op een groei-waarde-rotatie

Waardebeleggers hebben zich de laatste tijd niet al te veel zorgen hoeven maken over het afbouwen van hun beleggingen in ‘big winners’. De pandemie heeft ertoe geleid dat beleggers de voorkeur geven aan techreuzen en andere bedrijven die de stay-at-home economie dienen ten koste van langzamer groeiende bedrijven die al worstelen met de cyclische druk en de technologische disruptie. Als gevolg daarvan heeft het waarderingsverschil tussen groei en waarde zijn hoogste niveau bereikt sinds het begin van de jaren 2000.

Ray Mills investeert over het hele spectrum van groei en waarde als manager van de International Core Equity Strategy. Hij ziet momenteel kansen in zowel groei- als waardeaandelen, alhoewel hij denkt dat de geleidelijke heropening van de economie uiteindelijk in het voordeel van waardeaandelen zal uitvallen en op basis van de historie kan dit een dramatische wending nemen. Om deze reden waarschuwt Mills dat beleggers moeten overwegen om enige blootstelling aan waarde in hun portefeuilles te behouden.

Mills is vooral geïnteresseerd in bedrijven met solide groeivooruitzichten op de lange termijn, maar die op dit moment te maken hebben met cyclische problemen die hun aandelenkoersen drukken. Zo ziet hij kansen in sommige industriële bedrijven met volatiele kasstromen.

Hij denkt ook dat de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China nieuwe kansen creëert voor bedrijven die elders gevestigd zijn. In het bijzonder denkt hij dat Europese firma’s in staat zullen zijn marktaandeel op de 5G telecommunicatie-apparatuur op de Chinese reus Huawei te veroveren.

Focussen op emittenten die tegen een stootje kunnen

Mike Della Vedova, mede-portfoliobeheerder van de Global High Income Bond Strategy, denkt dat een langzame terugkeer naar een normale gang van zaken afhankelijk is van de komst van een vaccin. Met name beleggers in high yield hebben daar baat bij. Hij is vooral geïnteresseerd in emittenten waarvan obligaties flink in de uitverkoop zijn gegaan, maar die ook de potentiële cashflow hebben om de storm te doorstaan.

De pandemie heeft bijvoorbeeld de wereldwijde automarkt overhoop gegooid, maar Della Vedova meent dat sommige auto-onderdelenfabrikanten goedkoop worden verhandeld en zich alweer opmaken voor herstel. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat veel minder veerkrachtige bedrijven niet zullen overleven. Hij verwacht momenteel dat ongeveer 9% van de Amerikaanse high yield emittenten in 2020 in gebreke zal blijven en ongeveer 5% van hun Europese tegenhangers hetzelfde lot zal ondergaan.