BLI: Duurzaamheid huidig herstel wereldeconomie blijft afhankelijk van een heleboel onzekerheden

BLI: Duurzaamheid huidig herstel wereldeconomie blijft afhankelijk van een heleboel onzekerheden

Koersen.jpg

Onder impuls van de Amerikaanse en de Chinese economie hield het V-vormige herstel in het derde kwartaal aan. Maar de duurzaamheid van dat herstel blijft afhankelijk van tal van onzekere factoren, zo schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van Banque de Luxembourg Investments (BLI), en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

“De enorme steunprogramma's van de politieke en monetaire overheden zijn de belangrijkste bron van groei. Zij ondersteunen immers de gezinsconsumptie en stimuleren de economische activiteit, met name in rentegevoelige sectoren", zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsenbeheermaatschappij BLI. “Zo is de verkoop van woningen in de Verenigde Staten aanzienlijk gestegen, tot net onder de niveaus die het laatst werden bereikt tijdens de vastgoedboom tussen 2004 en 2006.” 

Diensten vertonen opnieuw tekenen van zwakte in Europa

In Europa profiteert de verwerkende industrie van de betere externe vraag, die het gevolg is van het sterkere herstel van de Amerikaanse en de Chinese economie, "terwijl de diensten opnieuw tekenen van zwakte vertonen door de strengere afstandsmaatregelen na de opflakkering van het aantal coronabesmettingen", stelt de Luxemburgse econoom. China is de meest dynamische regio, hoewel de binnenlandse consumptie wat achterblijft bij de robuustere industriële activiteit, die profiteert van de toegenomen overheidsinvesteringen in infrastructuur.

Federal Reserve wil richtrente tot minstens 2023 ongewijzigd houden

Tijdens de vergadering van het Federal Open Market Committee in september bevestigde de Amerikaanse centrale bank haar nieuwe monetaire strategie, die ze tijdens haar jaarlijkse symposium eind augustus al had aangekondigd. In plaats van een maximale inflatie van 2% streeft de Amerikaanse centrale bank voortaan naar een gemiddelde inflatie van 2% over een langere termijn. Dat betekent dat de prijzen dus 'enige tijd' sneller mogen stijgen om periodes met een inflatie onder de doelstelling te compenseren. Wegens de lage inflatie van de afgelopen jaren heeft de Federal Reserve in september dus aangekondigd dat ze overweegt haar belangrijkste rentevoeten tot minstens 2023 op het huidige lage niveau te houden. In Europa heeft de Europese Centrale Bank wat het monetaire beleid betreft nog niet te veel in haar kaarten laten kijken, ondanks de recente sterkte van de euro.

Consolidatie op de beurzen

Na de heel sterke prestaties van augustus zagen we in september een consolidatie op de beurzen. De Amerikaanse beurs, die in de voorgaande maanden bijzonder goed had gepresteerd, onderging de grootste correctie. Ook de Stoxx Europe 600 en de MSCI Emerging Markets hebben terrein moeten prijsgeven. "Sectoraal bekeken, bengelden energie en financiën opnieuw onderaan het klassement, terwijl ze in de eerste acht maanden van het jaar ook al slechter hadden gepresteerd dan de rest", besluit Guy Wagner.