ECR Research: Euro steekt dollar naar de valutakroon

ECR Research: Euro steekt dollar naar de valutakroon

Aandelen
Aandelenkoersen

Door Eddy Markus, hoofdeconoom ECR Research en door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

De aandelenmarkten besloten de herfst op gepaste wijze in te luiden: met donkere, sombere bewegingen.

De angst voor een opleving van het coronacrisis is weer terug. Mogelijk speelden ook mee het nieuws over de banken die de andere kant op keken bij witwaspraktijken en de vrees voor verdere politieke onrust in de VS na het overlijden van Supreme Court rechter Ruth Bader Gingsburg.

De koersval op de aandelenmarkten ging gepaard met verzwakking van de euro tegenover de dollar; de Amerikaanse munt blijft ook nu toch nog een safe haven valuta. Maar is de euro nu gedoemd om verder te verzwakken de komende maanden of geeft de Europese munt de dollar het nakijken?  

In het verleden gaven verschillen in monetaire politiek vrijwel altijd de doorslag bij wisselkoersen. Echter, nu is vrijwel overal sprake van hetzelfde zeer ruime beleid van centrale banken. Het grote probleem is dat het ruime beleid de economie steeds minder helpt. Daarom wordt de groei steeds afhankelijker van fiscale stimulering. Daarmee komt de economische performance van landen veel meer in handen van de ongewisse politiek in plaats van onafhankelijke centrale banken. Daarom kan weer grote divergentie tussen de economische ontwikkeling van landen ontstaan, met als gevolg grotere valuta-uitslagen.

Voor de dollar is het positief dat weer een risk off-sfeer is ontstaan. Daarnaast raakt de naar een climax toewerkende Brexit-saga de euro. Daartegenover staat dat de Amerikaanse verkiezingen voor veel onzekerheid zorgen, Amerika er maar zeer moeilijk in slaagt het coronavirus te bedwingen en een nieuw fiscaal stimuleringspakket in de VS maar niet van de grond komt. Deze factoren houden elkaar aardig in evenwicht, waardoor EUR/USD al een tijdje rond 1,18 blijft hangen.

Hoewel allerminst zeker, zien we nu een redelijke kans op de volgende ontwikkelingen:

  • Washington bereikt binnenkort toch overeenstemming over een (beperkt) stimuleringspakket.
  • De Democraten winnen de verkiezingen.
  • Aandelenkoersen dalen slechts beperkt verder.
  • Een nieuwe coronagolf raakt weliswaar de economische groei, maar beperkter dan eerder.
  • De EU en het VK bereiken een Brexit-overeenkomst op deelgebieden, nog net voordat de deadline bereikt wordt.

Gezien het bovenstaande zien we per saldo EUR/USD de komende tijd nog onder neerwaartse druk staan. Als de steun op 1,17 doorbroken wordt, voorzien we een verdere daling naar circa 1,15 (We willen overigens niet uitsluiten dat daarvoor de koers eerst nog eens naar circa 1,20 of iets verder oploopt).

Op langere termijn denken we dat EUR/USD in een uptrend blijft en naar 1,30 of hoger opklimt. Dit vanwege de groot blijvende tekorten op de Amerikaanse overheidsfinanciën en lopende rekening en de Fed die de monetaire sluizen wagenwijd open laat staan. Natuurlijk geldt dit ook enigszins voor Europa, maar daar is geen sprake van een tekort op de lopende rekening. Ook wordt relatief minder fiscaal en monetair gestimuleerd.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com