Ebury: Risicovaluta’s trekken zich terug uit angst voor nieuwe virusbeperkingen

Ebury: Risicovaluta’s trekken zich terug uit angst voor nieuwe virusbeperkingen

Risicomanagement
Risico.jpg

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer

De markten waren vorige week gericht op de uitkomsten van de septemberbijeenkomst van de Federal Reserve.

Het FOMC verbaasde niemand en het effect van de bijeenkomst op de markten was weinig spectaculair. De bescheiden rally’s van de meeste valuta’s uit opkomende markten hadden waarschijnlijk meer te maken met het positieve economische nieuws – vooral uit China – en met het uitblijven van belangrijk negatief nieuws over de pandemie. De stijgingen in risicovaluta’s zijn tot dusver vanmorgen echter omgeslagen te midden van het nieuws dat de autoriteiten in Europa overwegen de beperkingen opnieuw in te stellen die bedoeld zijn om de tweede golf van infecties op het continent te stoppen.

Afgezien van nieuws over de herinvoering van virusbeheersingsmaatregelen, zijn deze week de PMI-indices voor economische activiteit het belangrijkste nieuws. Omdat de pandemie de cijfers behoorlijk heeft verstoord en deze dus moeilijker te interpreteren zijn, zullen de markten ook de onderhandelingen over aanvullende stimuleringsmaatregelen in de VS en over een brexit-akkoord in het VK scherp in de gaten houden.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De COVID-cijfers in de eurozone worden steeds zorgwekkender, met als dramatisch hoogtepunt de herinvoering van lockdownmaatregelen in de zwaarst getroffen delen van Madrid. Toch heeft de tweede golf van de pandemie tot nu toe nog niet veel invloed op de euro; misschien komt dit doordat deze tweede golf minder dodelijk lijkt te zijn en hij tot nu toe het herstel van de economie niet belemmert. We zijn tot dusverre echter getuige van een relatief scherpe daling in de gemeenschappelijke munteenheid vanmorgen – meer dan een half procent lager op het moment van schrijven. Dit is naar onze mening het resultaat van investeerders die vrezen voor een nieuwe reeks virusbeperkende maatregelen in een handje vol Europese landen, met name Spanje, Frankrijk en Nederland.

GBP

Boris Johnson maakte een soort terugtrekkende beweging rond het thema inbreuk op de terugtrekkingsovereenkomst met de EU door de definitieve beslissing aan het Britse parlement over te laten. Dit was belangrijk voor de stabilisatie van het sentiment rond het Britse pond en zorgde ervoor dat de koers van de munt vorige week ten opzichte van de meeste belangrijke tegenhangers steeg. De Bank of England verlaagde de rentetarieven niet, maar liet wel doorschemeren dat negatieve rentes nog steeds mogelijk zijn.

De belangrijkste nieuwe gegevens zijn deze week de ‘flash’ PMI-indices voor economische activiteit. De consensus verwacht een bescheiden retracement (correctie) met behoud van gezonde groeiniveaus. Dat gezegd hebbende, zal de nadruk waarschijnlijk vooral liggen op de Britse regering, die naar verwachting het opleggen van nieuwe virusbeperkende maatregelen zal bespreken. Er is gespeculeerd dat dit zelfs een tweede nationale lockdown zou kunnen inhouden.

USD

Het FOMC verraste de markten vorige week niet. De meeste leden van de Fed denken dat ze de rentes in ieder geval tot eind 2023 op nul zullen houden. Het leek alsof de markten op een of andere manier verwacht hadden dat de boodschap nog ‘dovisher’ zou zijn, want na de bijeenkomst haperden de aandelenkoersen. Intussen zijn hoogfrequente arbeidsmarktindicatoren zoals de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen nog steeds beter dan verwacht. Wij denken dat er binnenkort een compromis tussen de partijen wordt gesloten over aanvullende budgettaire stimuleringsmaatregelen. Gezien het feit dat er nog steeds niet zoveel rek in short-posities van speculanten in de dollar zit, zou dit nieuws de koers van de greenback op korte termijn wel eens kunnen steunen.