Harry Geels: Oppassen: bubbel dreigt voor de ‘Awesome Eight’

Harry Geels: Oppassen: bubbel dreigt voor de ‘Awesome Eight’

Verenigde Staten
Harry Geels

Door Harry Geels

De koersstijgingen en waarderingen van acht Amerikaanse technologiebedrijven, de ‘Awesome Eight’, tarten momenteel iedere verbeelding. Apple bereikte als eerste aandeel ooit een beurswaarde van meer dan $ 2 biljoen. Tesla is op de beurs groter dan acht andere bekende automerken tezamen. Enige scepsis van de belegger is wel op zijn plaats.

Bubbels zijn er in de geschiedenis in alle soorten en maten geweest. We hebben grondstoffenbubbels gehad, denk aan die van tulpen (1637) en goud en zilver (1980), bubbels van sectoren, zoals internetaandelen (2000) en vastgoed (2008), en van landen, waaronder Japan (1980). Nu lijkt er zich een bijzondere bubbel te ontwikkelen, en wel van enkele grote technologieaandelen, de Awesome Eight genoemd.

In onderstaande grafiek is te zien dat het vooral deze aandelen zijn die de klok slaan. Zonder de Awesome Eight staan de meeste beursindices er matig bij dit jaar. De Nasdaq 100 profiteert nog het meest, omdat de techgiganten daarin een belangrijke weging hebben. De breder gespreide S&P 500 staat beduidend lager dan de Nasdaq. Europese indices (hier niet afgebeeld), die veel minder technologie hebben, lopen nog verder achterop. 

Awesome eight.png

Bron: BCα Research 2020

Hoge waarderingen

De Awesome Eight hebben momenteel hoge waarderingen. Alleen de ratio's van Amazon en Facebook lijken nog schappelijk. Apple heeft de primeur van een aandeel dat voor het eerst meer dan $ 2 biljoen beurswaarde heeft. Daarmee heeft het bedrijf een ruim tweemaal grotere waarde dan de Nederlandse economie. Er wordt momenteel meer dan zesmaal de omzet betaald voor de technologiegigant uit Cupertino CA. Zo duur was Apple nog nooit. Een ratio tussen 1 en 2 is normaal, volgens de klassieke regels althans. Ooit bereikte de S&P 500 Index, op het hoogtepunt van de internetbubbel, een gemiddelde ‘price-to-sales ratio’ van 2.  

Apple price to sales.png

Bron: Bloomberg

De koersstijging van Tesla tart ook iedere verbeelding. Zie onderstaande grafiek. De beurswaarde van de fabrikant uit Palo Alto CA is nu groter dan die van acht andere bekende automerken bij elkaar. Let wel, ook de meeste van deze autofabrikanten maken elektrische auto’s. Het aandeel werd in een half jaar tijd wat betreft beurswaarde bijna tienmaal groter. De price-to-sales ratio bedraagt maar liefst 15! Zaten beleggers eind vorig jaar te slapen, of zijn ze nu aan het overdrijven?

Tesla.jpg

Rechtvaardigingen

Om koersstijgingen als deze te rechtvaardigen, zoeken mensen altijd naar verklaringen. Zo horen we dat deze bedrijven eigenlijk de nieuwe staatsleningen zijn. Overheden maken steeds meer schulden, terwijl de Awesome Eight in de meeste gevallen maar beperkte schuldposities hebben. Ze profiteren bovendien ook nog eens van de coronacrisis of van de trend om CO2-emissies te verlagen. Daarnaast draait de geldmachine van de centrale banken op volle toeren. Dat geld moet ergens naar toe.

Ondanks alle mooie verklaringen blijft het echter verstandig te kijken naar de nuchtere ratio’s. De getallen wijzen op een bubbel. Het ligt in de menselijke aard om het onverklaarbare te begrijpen. Maar soms is er gewoon geen zinnige verklaring of rechtvaardiging (meer).

Let wel, koersen kunnen altijd nog verder stijgen. Niemand weet hoeveel rekt er in de ballon zit. Geniet ervan zolang het duurt.

Wees er echter in de beleggingsportefeuille beducht voor dat de Awesome Eight vroeg of laat weleens de Hateful Eight kunnen worden. Probeer evenwichtig te spreiden. Of maar enkele van de acht in de portefeuille op te nemen. Want de wereld, vertegenwoordigd door een marktgewogen index, dus topzwaar belegd in enkele technologieaandelen, is momenteel een gevaarlijke plek.

 

Dit artikel bevat een persoonlijke opinie van Harry Geels.