Andy Langenkamp: Kunnen Biden en Trump de verhuiswagens al reserveren?

Andy Langenkamp: Kunnen Biden en Trump de verhuiswagens al reserveren?

Verenigde Staten
Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

The pen-and-phone theory of executive lawmaking is unconstitutional slop.

De Amerikaanse president Donald Trump ziet met de aflopende economische steunmaatregelen voor de coronacrisis de bui al hangen. Als Amerikanen begin november in de aanloop naar de stembusgang en masse in economische problemen komen, kan hij zijn herverkiezing wel op zijn buik schrijven.

Trump probeert daarom via zogenaamde executive orders buiten het Congres om maatregelen te treffen die Amerikanen op de korte termijn helpen, waaronder een verbod op huisuitzettingen, uitstel van loonbelastingen en $ 400 dollar per week voor werklozen bovenop de normale werkloosheidsuitkering.

Senator voor de Republikeinen Ben Sasse

Dit zal zeker niet zonder slag of stoot gaan. Onder meer omdat volgens de grondwet het Congres the power of the purse heeft: de macht om belastingen te heffen en geld uit te geven namens de federale overheid. Verder wil Trump dat lokale en regionale overheden 25% bijdragen aan de steunmaatregelen, terwijl vele van die autoriteiten nu al worstelen met financiële problemen. De Republikeinse senator Ben Sasse had recent in elk geval al geen goed woord over voor de acties van Trump.

Door de wijze waarop het Witte Huis nu probeert de economie een nieuw duwtje in de rug te geven, blijft voorlopig veel onduidelijkheid bestaan over in hoeverre de Amerikaanse economie de komende maanden en kwartalen gestut wordt door de overheid. De Fed zal de sluizen wagenwijd open laten staan, maar dat alleen zal niet voldoende zijn. En dat gaat dan alleen over de financiële kant van de zaak. De aanpak van de coronapandemie is ook nog lang niet op orde en de VS blijft een corona hotspot. De wereld kan daarbij niet veel anders doen dan stomverbaasd en uiterst bezorgd toekijken.

Het risico bestaat dus dat de Amerikaanse economie naar de verkiezingen strompelt met relatief weinig fiscale steun (zeker vergeleken met het bijkans riante pakket van de afgelopen maanden),  terwijl corona van geen wijken weet. Bovendien bestaat de reële vrees dat het virus in de herfst en winter nog meer om zich heen grijpt (overigens moet hierbij wel vermeld worden dat in het verleden lang niet alle pandemieën en epidemieën zo’n veel grotere tweede golf hadden). Daarbij kan ook niet veel hulp van de rest van de wereld worden verwacht. Zo lijkt in Europa het economisch herstel van de afgelopen maanden af te zwakken, terwijl het aantal corona-besmettingen weet flink is opgelopen. 

Zoals de zaken er nu voorstaan, is Trump nu de underdog voor november. Sites als Politico, FiveThirtyEight en Real Clear Politics denken inmiddels allemaal dat Joe Biden de volgende president gaat zijn. Ook de gokkers die actief zijn op betting markets zoals PredictIt en Betfair zetten hun geld op Biden. Niet zo gek natuurlijk, aangezien Trump nu op alle grote dossiers op weinig goedkeuring van kiezers kan rekenen: zijn economische beleid krijgt steeds meer kritiek, de sociale onrust heeft hij volgens een aanzienlijke meerderheid verkeerd aangepakt en van het coronabeleid heeft hij een zooitje gemaakt zonder duidelijke sturing en met talrijke beweringen die nauwelijks of geen enkele wetenschappelijke basis hebben en/of de werkelijkheid totaal vertekenden.

Ook wij denken dat Biden de meeste kans maakt, maar daarbij mogen we niet vergeten dat de uitslag van de presidentsverkiezingen eigenlijk niet bepaald wordt door kiezers door het hele land, maar door de stemmers in een handvol swing states die uitmaken welke kandidaat uiteindelijk de meeste kiesmannen krijgt in het kiescollege. Zo kreeg Hillary Clinton in 2016 landelijk een paar procent meer stemmen dan Trump, maar had die laatste had toch een comfortabele meerderheid in het Electoral College. Dat is ook waardoor veel voorspellers de fout in gingen: wat betreft de stemuitslag zaten ze veelal wel goed, maar ze gingen de fout in met de vertaalslag naar het aantal kiesmannen.

Kortom, Biden ligt op koers om het Witte Huis te betrekken, maar het is te vroeg om de verhuiswagens al in te plannen.

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research. ECR Research publiceert al ruim 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & renteontwikkelingen.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com.