SSGA lanceert SPDR STOXX Global Low Volatility UCITS ETF

SSGA lanceert SPDR STOXX Global Low Volatility UCITS ETF

ETF's
Grafiek aandelen.jpg

State Street Global Advisors, de vermogensbeheertak van State Street Corporation (NYSE: STT), kondigt vandaag de lancering aan van de SPDR STOXX Global Low Volatility UCITS ETF.

Het fonds zal de STOXX® Global Low Risk Weighted Diversified 200 Index volgen, die de minst volatiele bedrijven uit de STOXX® Global 1800 Index vertegenwoordigt. Deze benchmark biedt een brede maar liquide vertegenwoordiging van de wereldwijde ontwikkelde aandelenmarkten met een vast aantal van 1.800 componenten, afkomstig uit de STOXX Europe 600 Index, de STOXX North America 600 Index en de STOXX Asia/Pacific 600 Index.

De beleggingsdoelstelling van de nieuwe ETF is om het rendement van wereldwijde aandelen in ontwikkelde markten te volgen, die van oudsher lage volatiliteitskenmerken vertonen. De 200 geselecteerde aandelen uit de brede STOXX® Global 1800 Index hadden het afgelopen jaar de laagste historische volatiliteit. De Low Risk index heeft een maximale aandelenweging op 2% of 25x zijn gewicht in de hoofdindex, en een maximale weging van 25% per sector. Landen met een gewicht van meer dan 2,5% in de hoofdindex kunnen met +/- 5% afwijken, terwijl landen met een gewicht van minder dan 2,5% worden gemaximeerd op 3 keer hun gewicht in de hoofdindex. De herbalancering vindt elk kwartaal plaats.

SPDR biedt ook ETF's aan die de S&P 500 Low Volatility Index en de EURO STOXX® Low Risk Weighted 100 Index volgen, die een beter risico-gewogen rendement hebben laten zien ten opzichte van de benchmarks waaruit zij hun aandelen selecteren, onder andere door lagere historische drawdowns.

De Low Volatility ETF's van SPDR zijn relatief gezien minder gebonden aan voorwaarden dan de Minimum Volatility/Variance strategieën, waardoor ze flexibeler zijn in het verlagen van de blootstelling aan de volatiliteitsfactor. Ze worden bovendien vaker (driemaandelijks) geherbalanceerd dan de Minimum Volatility/Variance strategieën (halfjaarlijks), waardoor ze beter kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden.

"De marktvolatiliteit is een grote uitdaging geworden voor beleggers, vooral tijdens de huidige pandemie. Onze smart beta low volatility ETF’s volgen een eenvoudige methodologie. Ze stellen beleggers in staat om hun portefeuilles aan te passen aan de risicobereidheid in hun strategische allocatie", aldus Philippe Roset, hoofd Nederland State Street SPDR ETF's. "Ze kunnen portefeuilles defensiever maken, met behoud van een zekere mate van opwaarts potentieel, door een deel van de kernallocatie toe te wijzen aan strategieën met een lage volatiliteit.”

Ryan Reardon, Strategist, SPDR ETF’s voegde hieraan toe: "Hoewel de economische data zich hebben hersteld van de eerder dit jaar waargenomen dieptepunten, maakt de aanhoudende onzekerheid in de beurskoersen de low volatility ETF's steeds relevanter. Ze hebben het potentieel om in onzekere tijden beter te presteren dan de bredere markt, waardoor de portefeuilles aanzienlijk beter worden beschermd. Ze selecteren aandelen die de minste koersbewegingen hebben gekend; die doorgaans meer gericht zijn op defensieve sectoren".

De SPDR STOXX Global Low Volatility UCITS ETF heeft een TER van 0,30 procent. Het heeft een primaire notering op Euronext Amsterdam vanaf 24 augustus 2020.

Bron: STOXX, per 31 juli 2020