Fidelity: Record voor Amerikaanse aandelen

Fidelity: Record voor Amerikaanse aandelen

Verenigde Staten
Amerikaanse vlag.jpg

Ondanks de negatieve economische gevolgen van de corona-pandemie heeft de S&P500 dit jaar al zijn verloren terrein teruggewonnen en een recordhoogte bereikt. De vraag die opkomt is of Amerikaanse aandelen zijn overgewaardeerd: de koers-winstverhouding van de index schommelt rond 27 keer de verwachte winst voor de komende twaalf maanden, de hoogste in tien jaar tijd. Wie dieper graaft ziet echter een genuanceerder beeld, legt Fidelity International uit bij haar grafiek van de week.

2108 Fidelity.jpg

De vijf grootste techgiganten met meer dan 400 miljard dollar marktkapitalisatie (Apple, Amazon, Microsoft, Facebook en Alphabet) leiden deze rally en domineren de S&P 500. Hun gecombineerde marktkapitalisatie bedraagt ongeveer $7 biljoen en vertegenwoordigt als groep nu 23 procent van de index. De techreuzen hebben ook de hoogste gemiddelde koers-winstverhouding, met 44 keer winst. Hierdoor wordt de koers-winstverhouding van de hele index aanzienlijk scheefgetrokken.

Zonder de techreuzen ontstaat echter een ander beeld: dan blijkt dat de koers-winstverhouding van de resterende 495 indexcomponenten 22 keer de verdiensten is. Nog steeds hoog, maar veel redelijker. Maar er is meer aan de hand.

De markt legt een aanzienlijke premie op winstgroei. Dat wordt duidelijk als de huidige schattingen voor de winst over een jaar worden vergelijken met de winst over 2019. De gewogen gemiddelde winstgroei over een jaar vanaf vandaag zal naar verwachting 41 procent hoger zijn dan de winst over 2019 voor de top-vijf grootste bedrijven, terwijl deze voor de rest van de index in wezen vlak is.

De boodschap van de markt is dus dat de top-vijf techbedrijven de groei kunnen blijven aandrijven terwijl de rest van de indexbedrijven vertraagt. Fidelity International denkt dat dit voldoende ruimte biedt voor een verbreding van de rally, maar het is moeilijk om dat te zien gebeuren zonder betere macrovooruitzichten die leiden tot een meer algemene verbetering van de winstverwachtingen.