Fidelity: Ondersteunende maatregelen VS nodig nu recessie dreigt

Fidelity: Ondersteunende maatregelen VS nodig nu recessie dreigt

Verenigde Staten
Amerika (01)

De wanbetalingen op consumentenschulden in de VS zijn gedaald dankzij de steunmaatregelen die de overheid wegens de coronacrisis in het leven heeft geroepen. Nu een recessie dreigt en het werkloosheidspercentage stijgt, zullen extra steunmaatregelen nodig zijn, zo schrijft Fidelity International bij haar grafiek van de week.

Uit de grafiek blijkt dat 3,6 procent van de uitstaande consumentenschulden op 30 juni jongstleden een achterstand in betaling kende. Dat is een daling van een volledig procentpunt ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. Het percentage wanbetalingen op studentenleningen daalde in het bijzonder, aangezien de meeste studentenleningen van de overheid worden gedekt door de corona-steunmaatregelen die die VS in het leven heeft geroepen. Bij de door de overheid gegarandeerde hypotheken daalde het aandeel wanbetalingen van 3,5 procent in het eerste kwartaal naar 3,1 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Nu de werkloosheid echter flink is toegenomen (10,2 procent in juli) en de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal op jaarbasis met 32,9 procent is gekrompen, dreigt een recessie. Deze dreiging onderstreept het belang van de wekelijkse looncheques-regeling van $600 voor werklozen. Deze regeling liep 31 juli af. Maar de dreigende recessie en de stijgende werkloosheidscijfers wijzen erop dat de tijdelijke steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid waarschijnlijk niet 'tijdelijk' zullen zijn.

1408 Fidelity.png