BLI: Grootste krimp van de wereldeconomie sinds de Grote Depressie

BLI: Grootste krimp van de wereldeconomie sinds de Grote Depressie

Monetair beleid Verenigde Staten
Recessie2.jpg

De statistieken van de bbp-groei in het tweede kwartaal bevestigen dat de instorting van de wereldeconomie historische proporties heeft aangenomen. Zo is het bbp in de Verenigde Staten met 9,5% gedaald tegenover vorig jaar, en met 32,9% op jaarbasis tegenover het eerste kwartaal. Dat is de grootste daling sinds de Grote Depressie van de jaren 30, zo schrijven Guy Wagner, CIO en bestuurder-directeur van Banque de Luxembourg Investments (BLI), en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

In de eurozone is de activiteit zelfs nog forser gedaald: het bbp van de regio daalde met 12,1% op jaarbasis. Het Europese land dat het zwaarst onder de pandemie heeft geleden, is Spanje. Het bbp heeft er een duik van 18,5% genomen tegenover vorig jaar. In Duitsland, Italië en Frankrijk ging de activiteit er respectievelijk 10,1%, 12,4% en 13,8% op achteruit. Japan heeft zijn bbp-cijfers van het tweede kwartaal nog niet gepubliceerd, maar de beperkte opleving van de inkoopmanagersindex in mei en juni pleit alvast niet in het voordeel van betere statistieken. In China is het bbp in het tweede kwartaal met 3,2% gestegen. Het land neemt zo voorsprong op de rest van de wereld, aangezien de crisis er in het eerste kwartaal van het jaar al heeft gepiekt.

Internationale economische situatie blijft onzeker

"Hoewel de economie sinds april in de meeste landen lijkt te verbeteren, zij het niet overal in dezelfde mate, blijft de internationale economische situatie onzeker. Het meest gevreesde risico op dit moment is een tweede grote besmettingsgolf", zegt Wagner.

Monetair beleid van Amerikaanse Federal Reserve en ECB blijft ongewijzigd

Afgezien van de beslissing van eind maart, toen de pandemie uitbrak, om de kredietfaciliteiten tot minstens eind dit jaar te verlengen, heeft de Amerikaanse Federal Reserve haar monetaire beleid voor de tweede keer op rij ongewijzigd gelaten. Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat het toekomstige traject van de economie sterk zou afhangen van de evolutie van het virus en dat verregaande fiscale en monetaire steun nodig zou blijven. De Europese Centrale Bank heeft haar monetaire beleid niet bijgesteld, omdat de economie de goede kant lijkt uit te gaan. "Dat laat hopen dat het ergste van de crisis achter ons ligt", zegt de Luxemburgse econoom.

Technologiereuzen eens te meer de grote winnaars op de beurzen

Na het spectaculaire herstel in het tweede kwartaal hebben de beurzen in juli pas op de plaats gemaakt. "Sectoraal bekeken, zijn de meeste technologiereuzen eens te meer de grote winnaars geworden. Sommige hebben in juli verbluffende kwartaalresultaten gepubliceerd. Energiebedrijven en financiële instellingen hebben het de voorbije maand op de beurs daarentegen opnieuw moeilijk gehad", besluit Wagner.