M&G Real Estate: Kantoren verdwijnen niet, kwaliteit wordt belangrijker dan kwantiteit

M&G Real Estate: Kantoren verdwijnen niet, kwaliteit wordt belangrijker dan kwantiteit

Vastgoed
vastgoed (05) kantoor

Het kantoorleven is door covid-19 drastisch veranderd. We werken steeds vaker thuis en verwachten daarom meer van ons kantoor, als we daar al heen gaan. Een shift van kwantiteit naar kwaliteit dus, die vooral de jongeren op de arbeidsmarkt moet aanspreken. Dit schrijven Alex Lund, Senior Associate, en Aneta Wiak, Associate Director van M&G Real Estate in hun rapport The tipping point – a new reality for offices?

Enkele van hun hoofdpunten:

  • Kantoren verdwijnen niet, ook niet post-covid. Maar de vraag is waar werknemers de komende tien jaar behoefte aan hebben, niet alleen de komende maanden.
  • ‘Agile’ werken is al langer een trend. Niet iedereen is het productiefst van 9 tot 5 en. Nederland is een van de koplopers als het gaat om flexibele werktijden.
  • De shift naar thuiswerken wordt vooral omarmd door 50-plussers. Werknemers van onder de 35 gaan graag naar kantoor, voornamelijk omdat hun woonomstandigheden zich minder lenen voor thuiswerken – jongeren hebben bijvoorbeeld geen aparte werkkamer.
  • Een kantoor heeft sowieso nut. Het inspireert, motiveert, zorgt voor samenwerking, nieuwe inzichten en extra creativiteit. Dit zijn precies de dingen waar managers nu tegenaan dreigen te lopen: hoe houd je de teamspirit hoog vanaf zoveel verschillende thuiswerklocaties?
  • Om dit mogelijk te maken is er al tien jaar een verschuiving gaande van kwantiteit naar kwaliteit: werkplekken worden duurzaam en hebben koffiecorners, inspiratiehoeken en tafeltennistafels – alles om het werknemers naar hun zin te maken. Ook al is het aantal benodigde m2 per werknemer gedaald, de servicekosten stijgen. Hierdoor zijn huurders niet per se goedkoper uit. Voor verhuurders geldt dat de juiste voorzieningen op de goede locatie des te meer waard worden.
  • Ouderwetse kantoorparken zijn passé. De panden kunnen vaak niet worden omgetoverd tot moderne kantoorruimte. Een vrij gemakkelijke oplossing is om deze gebouwen om te bouwen tot appartementen.