M&G: QE in Indonesië - innovatief, maar niet onomstreden

M&G: QE in Indonesië - innovatief, maar niet onomstreden

Azië Banken

De Indonesische regering en centrale bank hebben een interessant en vernieuwd systeem opgezet om de schulden te verdelen en de economie in tijden van corona draaiende te houden: staatsobligaties worden uitgegeven en direct opgekocht door de centrale bank. Maar of dat nu de juiste oplossing is, is nog maar de vraag. Dat zegt Pierre Chartres van vermogensbeheerder M&G in zijn ‘QE goes global: the case of Indonesia’.

Enkele hoofdpunten uit zijn commentaar

  • Half juli verlaagde de centrale bank van Indonesië (Bank Indonesia – BI) de belangrijkste rente met 25 basispunten van 4.25% naar 4%. Het was de vierde renteverlaging dit jaar. De bank moet net als vele in opkomende markten de balans vinden tussen het steunen van de economie tijdens de pandemie, en het behouden van beleggersvertrouwen en een stabiele valuta. 40% van de totale schuld in Indonesië is namelijk in vreemde valuta.
  • De maatregelen die de Indonesische regering heeft ingesteld om social distancing te bewerkstellingen, blijken niet heel effectief. Het land kent momenteel 104.000 besmettingen.
  • In 2020 groeit de economie van Indonesië waarschijnlijk met 0%, terwijl het gemiddelde de afgelopen tien jaar op 5% lag. Import is dit jaar met 14% gedaald, terwijl de armoede- en werkloosheidcijfers flink stegen. De noodhulp van de overheid ging dan ook vooral naar zorg, bedrijven en sociale bescherming.
  • De eerste noodmaatregelen eind maart waren opvallend: het begrotingstekort mocht de grens van 3% overschrijden, waardoor de huidige voorspellingen nu liggen op een tekort van 6,3% voor 2020. Daarnaast kondigde de overheid aan voor 900 biljoen roepies (ongeveer € 52,6 miljard) aan nieuwe obligaties uit te geven, waarvan de centrale bank direct twee derde opkoopt.
  • Zo’n verdeling van de schulden en samenwerking tussen overheid en centrale bank is vrij uniek in opkomende markten. De aanpak van de BI – om de rentelasten voor de overheid laag te houden, maar de rendementen hoog, waardoor het schuldpapier ook aantrekkelijk is voor de private sector – is bovendien behoorlijk innovatief te noemen.
  • Aan de andere kant worden er door het optreden van de bank ook vragen gesteld over de onafhankelijkheid van de BI en eventueel roekeloos financieel gedrag. Men moet ook nog maar afwachten hoe beleggers reageren op een plan dat op directe wijze overheidsuitgaven financiert en misschien onverantwoorde uitgaven aanjaagt.
  • Sinds de verkoop in maart zijn de obligatierentes gestabiliseerd. Maar de roepie staat weer onder druk en verliest 3,5% tegenover de Amerikaanse dollar. Ook beleggers blijven op hun hoede.
  • Met een rente van 7% zijn Indonesische staatsobligaties zeer aantrekkelijk als je puur kijkt naar het carry perspectief – zeker in vergelijking met andere investment grade obligaties in plaatselijke valuta. Maar, gezien de hoge mate waarin Indonesische staatsobligaties in handen zijn van buitenlanders (38% van de obligaties in roepies), blijven ze behoorlijk volatiel.