Carmignac: Manoeuvreren op opkomende markten door selectiviteit en overtuigingen

Carmignac: Manoeuvreren op opkomende markten door selectiviteit en overtuigingen

Opkomende markten
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

Door Xavier Hovasse, Hoofd Aandelen in Opkomende Markten

Gebeurtenissen tot nu toe De COVID-19-verkoopgolf heeft bij activa uit opkomende landen tot de grootste kapitaaluitstroom in 15 jaar geleid. Toen vanaf april duidelijk werd dat de wereld de COVID-19-uitbraak onder controle krijgt, gingen de wereldwijde markten dankzij de stimuleringsmaatregelen omhoog. De opkomende markten stabiliseerden zich ook toen steeds duidelijker werd dat de pandemie geen al te ingrijpende gevolgen zal hebben en dat er meer liquiditeit in USD kwam (door Amerikaanse monetaire verruiming en swapovereenkomsten in USD met centrale banken van opkomende landen). Daarmee kon een dollar-squeeze worden voorkomen.

De economische situatie blijft echter onzeker en het lijkt nog heel vroeg en moeilijk om de volledige impact van COVID-19 te kwantificeren, maar de secundaire economische gevolgen van de lockdowns, de lamlegging van het toerisme en de verzwakte internationale en binnenlandse vraag maken het de opkomende markten nog steeds moeilijk. De onzekerheid wordt verder aangewakkerd door de recente toename van het aantal gevallen en de bezorgdheid over een tweede besmettingsgolf.

Totaalbeeld: De huidige crisis versterkt vooral eerdere economische trends, zoals vertragende wereldwijde groei en toenemende verschillen in economische prestaties tussen de landen. Hoewel liquiditeitsinjecties en monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen van ontwikkelde economieën en een mogelijk zwakkere USD een steun in de rug kunnen zijn voor de opkomende markten, blijft het vooruitzicht op middellange termijn onzeker. Om ongehavend uit deze volatiele situatie te komen, blijft selectiviteit dus cruciaal.

Uiteenlopende omstandigheden: Er lijkt een duidelijke tweedeling te ontstaan in de opkomende landen:

  • Verslechterende vooruitzichten voor sommige grondstofexporterende landen en landen die financiering in USD nodig hebben, waarvoor een eventuele dollar-squeeze slecht zou kunnen uitpakken.
  • Gunstige vooruitzichten voor olie-importerende landen, met name Aziatische landen die gezonde kerncijfers en een sterkere relatieve groei vertonen en beter door de crisis heen zijn gelaveerd dan de westerse wereld.
  • China onderscheidt zich van de rest doordat het land dankzij een goed beheer van de crisis en de economie tot nu toe sterker uit de crisis lijkt te komen dan andere landen:
    • De economische activiteiten worden geleidelijk hervat, aangezien China als eerste van zijn lockdown af is. Ook de lopende rekening laat een positieve ontwikkeling zien dankzij de lage grondstoffenprijzen en de langdurige shutdown van de toeristische sector.
    • China heeft vooralsnog geen grootschalige overheidssteun verleend en het gerichter aangepakt. In plaats van blindelings krediet in de economie te pompen (zoals ze vroeger deden), hebben ze een vertraging georganiseerd en krediet verstrekt aan de economisch kritieke sectoren (o.a. technologie, gezondheidszorg en schone energiebronnen).

Voor onze strategieën op vlak van opkomende markten zien we aantrekkelijke mogelijkheden in Azië/Chinese Nieuwe Economie, vooral op het gebied van Tech en internet, aangezien zij de grote winnaars zijn van de Tech-revolutie die met de crisis in een stroomversnelling is gekomen. En we vermijden blootstelling aan de zwakste schakels van de opkomende markten en blijven uit de buurt van landen met zwakke fundamenten en externe financieringsbehoeften.