Schroders: Aantrekkelijke kansen voor Chinese bedrijfsobligaties

Schroders: Aantrekkelijke kansen voor Chinese bedrijfsobligaties

Obligaties China
Roy Diao (photo archive Schroders)

De coronacrisis heeft geleid tot goedkopere waarderingen van Chinese bedrijfsobligaties, terwijl de economische en bedrijfsfundamentals aantrekkelijk zijn. Roy Diao, Head of Asian Fixed Income bij Schroders, ziet selectief aantrekkelijke kansen op de Chinese obligatiemarkten.

De Chinese obligatiemarkt is hard op weg om uit te groeien tot een van de grootste obligatiemarkten ter wereld. In de afgelopen maanden was China het epicentrum van de Covid-19-crisis. Dit heeft bijgedragen aan de toegenomen spanningen met de VS, en de marktvolatiliteit naar aanleiding van de onzekerheid over het lopende handelsakkoord en de onderhandelingen doen toenemen. Daarnaast heeft de pandemie een groeivertraging van de Chinese economie veroorzaakt. De groei valt dit jaar terug naar 2%, om - naar verwachting - in 2021 met 8,6% sterk te herstellen.

Macro-economische steun voor obligaties

China is in vergelijking met andere landen minder genereus met steunpakketten. De Chinese beleidsmakers willen de schuldafbouw van de afgelopen jaren niet teniet doen. Sinds enkele jaren zijn de autoriteiten erop gebrand om de schuldniveaus binnen de perken te houden. Toch zal corona ertoe leiden dat de schuldniveaus op de middellange termijn stijgen, al denkt Diao dat dit in China beperkt zal zijn omdat de focus op financiële stabiliteit ligt. De Chinese economie is robuuster en weerbaarder dan ooit. Deze macro-economische fundamentals bieden steun aan de Chinese obligatiemarkten, terwijl de waarderingen aantrekkelijker zijn geworden.

Korte looptijd van Chinees schuldpapier is aantrekkelijk

Covid-19 had forse impact op zowel investment grade- als high yield-schuldpapier. Een groot deel van deze markt bestaat uit staatsbedrijven en banken met impliciete staatssteun. Dat heeft deze markten door de crisis geholpen. Een belangrijk kenmerk van de Chinese obligatiemarkten is de gemiddeld kortere looptijd. Gemiddeld bedraagt deze voor Chinese investment grade bedrijfsobligaties iets minder dan 6 jaar met een rendement van 2,6%. Tegen 8,5 jaar voor dit soort obligaties uit opkomende markten en 11 jaar voor Amerikaans schuldpapier. Chinees schuldpapier is daarmee minder gevoelig voor het renterisico.

Downgrades dwingen selectief te zijn

Kredietbeoordelaars hebben proactiever gereageerd op de coronacrisis dan in het verleden. Al gaan zij daarbij uit van zwarte scenario’s. Downgrades dreigen nog steeds, omdat de pandemie nog lang niet over is en bedrijfswinsten onze druk blijven staan. Gezien de ongekende budgettaire en monetaire stimuleringsmaatregelen en de versoepeling van de lockdown, verwacht Schroders niet dezelfde omvang van de downgrades te zien als eerder in april en mei. Een tweede virusgolf die aanleiding geeft tot het opnieuw instellen van lockdowns in de steden en/of een terugval van de olieprijzen kan deze mening onderuit halen.

Covid-19 schoont markt op

Het jaar 2016 markeerde het einde van de ‘credit boom’ in China. Sindsdien is het beleid meer gericht op het beperken van de schuldtoename. Ook al leidt corona tot hogere schulden, de beleidsmakers blijven gefocust op een ‘credit clean up’. Ze zullen naar alle waarschijnlijkheid meer wanbetalingen op een gecontroleerde manier laten plaatsvinden als er probleemkredieten ontstaan, maar ook meer steun bieden als dat nodig is om systeemproblemen te voorkomen.

De afgelopen jaren is het wanbetalingsrisico gegroeid in China. Dat zal toenemen als bedrijven bezwijken onder de coronacrisis. Schroders ziet voordelen op de langere termijn. Als er een grotere bereidheid is om wanbetalingen te laten toestaan, worden bedrijven gedwongen om gedisciplineerd zaken te doen en hun balans te managen. 

Verder constateert Schroders dat China, in vergelijking met sommige andere opkomende markten zoals Latijns-Amerika en Afrika, een veel lagere blootstelling aan ruwe olie heeft, waardoor het naar verwachting beter bestand zal zijn tegen de zwakke olieprijzen. Daarnaast is China ook minder blootgesteld aan de verstoring van het toerisme, in vergelijking met andere Aziatische landen zoals Thailand, en heeft de pandemie beter onder controle vergeleken met landen als India en Brazilië. De Chinese bedrijven zijn dus over het algemeen beter bestand tegen de gevolgen van Covid-19.

Selecteer sterke bedrijven

Vanwege de aanhoudende druk op de bedrijfswinsten en de bereidheid van de Chinese autoriteiten om meer wanbetaling tolereren, is het belangrijk om de sterke bedrijven te selecteren, die kunnen overleven en opbloeien. Eenmaal uit de coronacrisis gekomen, verwacht Schroders dat de verschillende credit fundamentals weerspiegeld worden in de koersen. Daarnaast moeten beleggers rekening houden met structurele veranderingen in consumentengedrag en supply chain management. De credit outlook zal als gevolg daarvan sterk verschillen per bedrijfssector en afhangen van de mate waarin bedrijven zich weten aan te passen.