SSGA-SPDR: Gezondheidszorg en technologie in kwetsbare markten

SSGA-SPDR: Gezondheidszorg en technologie in kwetsbare markten

Technologie

Gezondheidszorg en technologie in kwetsbare markten

Onder de sector ETF’s hebben gezondheidszorg en technologie de afgelopen drie maanden voortdurend de grootste instroom gekend. Beide sectoren hebben goede kwaliteitskenmerken en een sterke kasstroom. Na de kwartaalresultaten zijn de winstverwachtingen gedaald, zij het niet zo sterk als in andere sectoren, en de groeicijfers blijven dit jaar ruim boven het gemiddelde. In de toekomst zullen de bedrijven in deze sectoren, en dan met name biotechnologie en software, een belangrijke bijdrage leveren aan lange termijn groeitrends.

Het nieuwe normaal

Er wordt veel gespeculeerd over maatschappelijke veranderingen en hoe het 'nieuwe normaal' er uit gaat zien. Technologische innovatie zal een belangrijk rol vervullen bij het aanpassen aan nieuwe werkomstandigheden, maar ook in de uitvoering van meer alledaagse zaken. Digitale betalingen worden waarschijnlijk de standaard en videogames, streaming netwerken, virtual reality en sociale media worden in de toekomst waarschijnlijk steeds meer gezien als noodzakelijk in plaats van een luxe product. Remote-access en cloud services waren al langere tijd een groeitrend, maar hebben als gevolg van gezondheidscrisis een extra vlucht genomen.

In de nasleep van de pandemie zal de vraag naar geavanceerde therapieën, verbeterde structurele gezondheidszorgprocessen en zorg op afstand waarschijnlijk toenemen. Daarnaast kan vergrijzing en de vraag naar nieuwe technologieën om de efficiëntie van de gezondheidszorg te verbeteren als extra driver van innovatie werken.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors:  “De toenemende vraag naar applicatie-, infrastructuur- en cybersecurity-software ter ondersteuning en bescherming van IT-platformen neemt waarschijnlijk niet af. Investeerders hebben toegang tot deze trends door de hele technologiesector te kopen. Biotech is een lichtpuntje binnen de gezondheidszorg en een aanjager in de zoektocht naar een effectieve COVID-19-behandeling. Het is moeilijk te voorspellen welke bedrijven de meest effectieve behandeling ontwikkelen. Het kopen van een mandje van wereldwijde gezondheidszorgbedrijven via een sector ETF is daarmee een pragmatische aanpak.”