BlackRock: Duurzame beleggingen juist nu veerkrachtig

BlackRock: Duurzame beleggingen juist nu veerkrachtig

Duurzaam beleggen
Duurzaam (6) windenergie energietransitie.jpg

De wereld beleeft de hevigste gezondheids- en economische crisis die we waarschijnlijk zelf ooit mee zullen maken. BlackRock is zich ook in deze tijd blijven richten op het integreren van duurzaamheid in alle onderdelen van haar beleggingsproces. 

We hebben gezien dat duurzame beleggingsstrategieën het gedurende deze maanden van hevige volatiliteit beter hebben gedaan dan niet-duurzame strategieën. Tegelijkertijd zien we dat beleggers steeds vaker kiezen voor duurzaamheid – dat is terug te zien in de recordinstromen.

Voortgang

Zoals we in januari aankondigden, hebben we ons gericht op drie belangrijke pijlers: 1) het bouwen van duurzame en veerkrachtige portefeuilles, 2) duurzaam beleggen toegankelijker maken en 3) het uitbouwen en versterken van onze stewardship-aanpak.

Hierbij een aantal voorbeelden van onze voortgang tot dusver:

  • Het versterken van de integratie van duurzaamheid: Tegen het eind van het jaar zullen al onze 5600 actief-beheerde portefeuilles, die goed zijn voor € 1,7 biljoen aan klantvermogen, volledig ESG-geïntegreerd zijn. In april 2020 stond de teller al op 70%.
  • Uitsluiting van thermische kolen: BlackRock heeft aandelen en obligaties in bedrijven die meer dan 25% van hun omzet uit thermische steenkool halen, van de hand gedaan.
  • Het uitbreiden van actieve duurzame beleggingsstrategieën: We hebben ons aanbod sinds januari uitgebreid met onder andere een nieuw Global Equity Impact Fund in Europa. Dit fonds voldoet aan de richtlijnen van de IFC Operating Principles for Impact Management van de Wereldbank. Daarnaast introduceerden we het eerste global unconstrained ESG total return bond fund, samen met ons UCITS Luxemburg wereldwijd vlaggenschipfondsenaanbod.
  • Nieuwe ESG-data en analyses: We hebben een ESG-kennisplatform ontwikkeld voor de Aladdin Community. Eerder deze maand kondigden we een samenwerking aan met Rhodium Group, een toonaangevend onafhankelijk klimaatonderzoeksbureau. De data van Rhodium Group wordt geïntegreerd in onze risicomodellen om zo fysieke klimaatrisicoanalyses te ontwikkelen voor meerdere beleggingscategorieën over de hele wereld.
  • Uitbreiding aanbod ESG-ETF’s: Sinds januari hebben we 16 nieuwe ESG-ETF's geïntroduceerd in Europa, de VS en Canada. We hebben de benodigde stappen gezet om de komende maanden nog eens 11 ESG-ETF’s in de markt te brengen.
  • Pionier op het gebied van duurzame geldmarktfondsen: We zijn de eerste in de sector die een duurzame cashmanagementstrategie hebben ontwikkeld. Hierdoor is inmiddels € 11 miljard toegevoegd aan dit productenpakket. Dit is een nieuwe loot aan de duurzame-beleggingsboom.
  • Duurzaamheid in onze vlagschipmodellen: Sinds het begin van dit jaar hebben we ESG-modelreeksen beschikbaar gesteld als belangrijk onderdeel van ons aanbod in zowel Europa als de Verenigde Staten. We hebben tevens ons ESG-aanbod geïntegreerd in twee van onze vlaggenschipportefeuilles: de Managed Index Portfolios in Europa en de Amerikaanse Target Allocation.
  • Transparanter in onze stewardshipaanpak: De engagementprioriteiten die we voor 2020 stelden, zijn dit jaar voor het eerst gekoppeld aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, zoals gendergelijkheid en betaalbare en schone energie voor iedereen. Daarnaast heeft het BlackRock Investment Stewardship-team de volledige lijst van 688 bedrijven gepubliceerd met wie het in het eerste kwartaal van 2020 in gesprek is gegaan. Deze lijst bevat ook de onderwerpen die aan bod kwamen.

Duurzame prestaties

Tijdens het eerste kwartaal van 2020, toen de markten extreem volatiel waren, hebben duurzame benchmarks het veel beter gedaan dan hun ‘oude vertrouwde’ tegenhangers. Tegelijkertijd zocht een recordaantal beleggers zijn heil in duurzame fondsen:

  • Onderzoek toont aan dat 51 van de 57 duurzame indices het beter deden dan de brede markt-benchmarks.
  • Als bedrijven duurzame kenmerken bezitten, houden ze beter stand tijdens een verkoopgolf op de beurs. Er is dus een verband, ontdekten wij.
  • De instroom in duurzame beleggingsfondsen en ETF’s in de gehele sector kwam in het eerste kwartaal in totaal uit op € 37,6 miljard.