SSGA-SPDR: De ECB heeft wel wat krediet verdiend

SSGA-SPDR: De ECB heeft wel wat krediet verdiend

ECB
Philippe Roset_SSGA-SPDR_980x600.jpg

De acties van centrale banken die volgden op de vlucht uit staatsobligaties begin maart hebben de markten in kalmer water gebracht. Echter, de rendementen op staatsobligaties, en met name op de geldmarkt, staan inmiddels op een bijzonder laag niveau, resulterend in een negatieve cost-of-carry voor portefeuilles die overwogen zijn naar cash/geldmarkt/korte termijn producten van de overheid, aldus Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors.

Wanneer de markt stabiel blijft zal dit dan ook een steeds moeilijker te rechtvaardigen assetallocatie worden. Een overstap naar investment grade (IG) Euro Corporates betekent een stap omhoog op de risicoladder, maar wel een stap die zorgt voor een reële verbetering van het rendement.

 

De eerste economische gegevens die doorkomen zijn ontegenzeggelijk zwak, maar de risicovolle activa vinden steun bij de berichtgeving dat de meeste Europese landen voorbij de piek van COVID-19 lijken. Zolang de markten er vertrouwen in hebben dat de centrale banken de markt zullen bijstaan, blijft het risico op een paniekerige uitverkoop binnen de perken. De laatste persconferentie van de ECB was vanuit dit perspectief constructief. De belofte van ECB-president Lagarde dat de centrale bank bereid is instrumenten waar nodig aan te passen, waaronder verlenging van het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), sterkt het vertrouwen dat de ECB de markt steunt.