DWS: Covid-19 spaart geen enkele vastgoedmarkt

DWS: Covid-19 spaart geen enkele vastgoedmarkt

Vastgoed

In Europa wordt de pijn van de covid-19-crisis op de vastgoedmarkten gevoeld. Kernmarkten als Duitsland en Scandinavië zullen de storm beter doorstaan ​​dan het hard getroffen Italië. Toch ontkomt dit jaar geen enkel Europees land aan de gevolgen van de pandemie. Dat zegt Simon Wallace, hoofd vastgoedstrategie bij vermogensbeheerder DWS in een herziene versie van zijn strategische vastgoedoutlook.

“Het maakt niet welke richting we opkijken. Overal in Europa loopt de werkloosheid op en dat heeft zijn weerslag op de huurdersmarkt. Ook vastgoed op A-locaties ontspringt de dans niet.”

Wel is de gebruikersmarkt nu in betere vorm dan tijdens de financiële crisis, zegt Wallace. “De economische neergang is daarom wellicht minder desastreus dan toen. Reden waarom we denken dat defensieve strategieën het komende jaar beter zullen presteren dan de bredere vastgoedmarkt. Er moet alles aan worden gedaan om inkomen en waarde te behouden.”

Volgens Wallace moeten beleggers zich nu al voorbereiden op de periode na de crisis. “De vooruitzichten voor de detailhandel blijven extreem negatief. Ook de kantoormarkten zullen voor een langere periode te lijden hebben onder de crisis, maar daar liggen tijdens de herstelfase ook mooie beleggingskansen.”

Wallace ziet in de logistieke en vrije huurwoningsector de belangrijkste winnaars van de crisis. In München en Amsterdam blijkt de woningmarkt het meest bestand tegen de crisis, en Londen en Parijs profiteren het meest van de exponentiele groei van de vraag naar logistiek vastgoed. Dit komt door de enorme toename van e-commerce.

“Veel steden kampten met een acute mismatch tussen vraag en aanbod. Toch wijst alles erop dat de vraag over het algemeen stabiel blijft. Lagere koopkracht en stijgende werkloosheid kunnen voor enige stress zorgen, maar per saldo zouden minder hypotheekaanvragen en een laag consumentenvertrouwen moeten helpen om de vraag op de huurmarkt in stand te houden. De logistiek en de woningmarkt maken dan ook een steeds groter deel uit van het Europese beleggingsuniversum.”