Bpf. PostNL: Kwartaalbericht eerste kwartaal 2020

Bpf. PostNL: Kwartaalbericht eerste kwartaal 2020

Pensioenfondsen
Pensioen.jpg
  • Beleidsdekkingsgraad gedaald naar 108,3% per eind maart 2020
  • Actuele dekkingsgraad gedaald naar 98,9% per eind maart 2020
  • Rendement beleggingen eerste kwartaal 2020 -7,6%

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL, over het eerste kwartaal van 2020: “Net als alle andere pensioenfondsen zijn we in het eerste kwartaal stevig geraakt door de coronacrisis. Na een forse daling is er inmiddels enig herstel. Pensioenfonds PostNL ziet op dit moment geen reden om af te wijken van het strategisch beleid.”

0105 PostNL (1).jpg

0105 PostNL (2).jpg

Ontwikkeling dekkingsgraad eerste kwartaal[1]

De beleidsdekkingsgraad[2] bedraagt per eind maart 2020 108,3% ten opzichte van 110,6% per eind december 2019. De actuele dekkingsgraad[3] daalde van 113,4% per eind december 2019 naar 98,9% per eind maart 2020 (-14,5%-punt). De daling van de dekkingsgraad werd veroorzaakt door de daling van de rente en het negatieve rendement op de beleggingen.

Toelichting ontwikkeling actuele dekkingsgraad eerste kwartaal

Effect rente op dekkingsgraad

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rentecurve. De rente daalde. Hierdoor steeg de waarde van de verplichtingen, met een negatief effect op de dekkingsgraad (-6,7%-punt).

Bijdrage Matchingportefeuille op dekkingsgraad

Via beleggingen in de matchingportefeuille, bestaande uit staatsobligaties en renteswaps, streeft het pensioenfonds ernaar het effect van renteveranderingen op de dekkingsgraad zoveel mogelijk te mitigeren. Door de gedaalde marktrente droeg de renteafdekking licht positief bij aan de dekkingsgraad (+0,8%-punt).

Bijdrage Rendementsportefeuille op dekkingsgraad

De bijdrage van de rendementsportefeuille op de dekkingsgraad bedroeg -8,3%-punt.

Overige effecten op dekkingsgraad

De effecten van overige oorzaken op de dekkingsgraad, zoals premie, uitkeringen, actuariële grondslagen, bedroegen -0,3%-punt.

Toelichting rendement beleggingen

Als gevolg van de coronacrisis zijn in de tweede helft van dit kwartaal de aandelenkoersen sterk gedaald, met name in Europa en de VS (de ontwikkelde markten). Daarnaast zijn ook de koersen van het beursgenoteerde vastgoed stevig gedaald (-26%); de waarde van de overige vastgoedbeleggingen bleef op niveau. Binnen de categorie vastrentende waarden daalden met name de koersen van de bedrijfsobligaties en de obligaties opkomende markten. De dalende olieprijzen waren hier mede debet aan. Binnen dezelfde categorie ontwikkelde het rendement op hypotheken zich positief (+1,5%); door de omvang van deze beleggingen compenseerde deze beleggingen voor een groot deel de negatieve rendementen op de andere subcategorieën. De matchingportefeuille presteerde positief door de gedaalde swaprente. Dit werd deels teniet gedaan door de gestegen rente op de staatsobligaties waarin wordt belegd.

Onderstaande tabel[4] geeft een overzicht van het rendement van de verschillende beleggingscategorieën over het eerste kwartaal van 2020 en YTD, alsmede de omvang en de gewichten van de beleggingsportefeuille.

0105 PostNL (3).jpg


[1] De gepubliceerde cijfers zijn voorlopig.

[2] De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden (UFR) van de laatste 12 maanden.

[3] De actuele dekkingsgraad is berekend op basis van de actuele rentetermijnstructuur (incl. UFR) zoals door De

Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.

[4] Vanwege afrondingen op één decimaal kunnen sommaties van de getoonde cijfers afwijken ten opzichte van de totalen.