SSGA-SPDR: Converteerbare obligaties als antwoord op voorzichtig herstel

SSGA-SPDR: Converteerbare obligaties als antwoord op voorzichtig herstel

Obligaties

Converteerbare obligaties als antwoord op voorzichtig herstel

Nadat de Chinese PMI begin maart daalde tot 27,5, volgde Europa en de Verenigde Staten later hetzelfde pad. Het ondernemersvertrouwen is eveneens tot een dieptepunt gezakt en op moment van schrijven zit een groot deel van de werknemers in de ontwikkelde markten thuis. Desalniettemin heeft de coördinatie op het gebied van monetair en fiscaal beleid de afgelopen tien dagen de markten enigszins gerustgesteld.

Hoewel de economische gegevens voorlopig zullen blijven teleurstellen, hebben de centrale banken van de G4 veel maatregelen aangekondigd die hebben bijgedragen aan een voorzichtig herstel van de markten en krappere spreads.

Is het al tijd is om terug te gaan naar de markten?

Voor:

De fiscale maatregelen zijn zowel in de breedte als in de diepte aanzienlijk in de VS en Europa en binnenkort ook in Japan.

De centrale banken hebben alles binnen hun mogelijkheden gedaan.

ECB: €750 miljard PEPP (pandemisch noodaankoopprogramma) en OMT (rechtstreekse monetaire transacties) zouden kunnen worden geactiveerd, waardoor centrale banken mogelijk kunnen afwijken van de kapitaalverdeelsleutel (d.w.z. het bedrag aan aankopen dat aan elk land wordt toegewezen) en het rendement van staatsobligaties uit het eurogebied in toom wordt gehouden.

Kwantitatieve verruiming van de Federal Reserve gaat zo ver dat het bedrijfsobligatie ETF’s omvat en zal ten minste tot september duren, het komt bovenop de reeds aangekondigde USD 700 miljard, en het zal tot USD 300 miljard aan nieuwe financiering voor werkgevers en consumenten opleveren. Het voorziet in twee faciliteiten voor het verstrekken van krediet aan grote werkgevers - de Primary Market Corporate Credit Facility (PMCCF) voor de uitgifte van nieuwe obligaties en leningen en de Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF) voor het verstrekken van liquiditeit voor uitstaande bedrijfsobligaties.

Het aantal COVID-19 besmettingen en sterfgevallen is weliswaar hoog en neemt toe, maar er zijn enkele hoopgevende tekenen uit landen die eerder met de lockdown zijn begonnen, zoals Italië.

Tegen:

Sommige fiscale maatregelen zijn weliswaar van kracht, maar kunnen te langzaam zijn om grote stijgingen van de werkloosheid en wanbetalingen te voorkomen, waardoor het sentiment en de consumentenbestedingen zouden worden afgeremd.

De wanbetalingspercentages zullen stijgen en de winstherzieningen zullen mogelijk niet volledig worden doorberekend, waardoor de vraag rijst of de activa goedkoop zijn in hoogrenderende en aandelen.

Het aantal COVID-19 gevallen vertraagt de aanvankelijk getroffen landen, maar zal waarschijnlijk later in de VS, het VK en Duitsland nog zijn piek gaan bereiken. Zonder wereldwijde coördinatie sluiten de landen die aan de andere kant van de curve staan zich nu af voor buitenlanders, bijvoorbeeld zoals China deze week heeft aangekondigd. Lockdowns kunnen dus langer duren dan verwacht.

Welke mogelijkheden bieden converteerbare obligaties bij een voorzichtig herstel?

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors: “Sinds het begin van de onrust op de wereldwijde markten hebben converteerbare obligaties hun rol gespeeld in de bescherming van de neerwaartse risico’s van aandelenposities. Dankzij een lagere blootstelling aan de energiesector hebben converteerbare obligaties beter gepresteerd dan High Yield bedrijfsobligaties, met name Amerikaanse High Yield.”