bfinance: Nieuw onderzoek brengt het sentiment onder investeerders in kaart

bfinance: Nieuw onderzoek brengt het sentiment onder investeerders in kaart

Vermogensbeheer
Kathryn Saklatvala.jpg

Diversificatie strategieën werpen hun vruchten af voor veel beleggers, maar niet over de gehele linie: meer dan een derde van de beleggers die investment grade credit aanhielden en 40% van de hedgefondsbeleggers zijn 'niet tevreden' over de resultaten tijdens de crisis. 

bfinance heeft een nieuwe enquête uitgevoerd onder asset owners. Het hoofddoel van de peiling (19-20 maart) was na te gaan hoe investeerders reageren op de huidige COVID -19 crisis, en met name of ze tevreden waren over de strategieën die door hen werden ingezet tegen een daling op de aandelenmarkten. 

De opiniepeiling ontving respons van 260 investeerders in 28 landen, met een totaal aan activa dat wordt geschat op ruim 2,5 biljoen dollar. Onder de respondenten is 49% afkomstig van pensioenfondsen, 15% van verzekeraars, 13% van vermogensfondsen of stichtingen en 6% van family offices.

Levert diversificatie resultaat op?

Asset classes die idealiter moeten zorgen voor diversificatie van het aandelenrisico, zoals investment grade credit en hedgefondsen, leveren gemengde resultaten op voor beleggers, afhankelijk van de ingezette strategieën en vermogensbeheerders.

Drie op de vijf beleggers die investment grade credit gebruiken, zijn 'enigszins' of 'zeer' tevreden met de resultaten tijdens de crisis, met 35% 'niet tevreden' en Europese beleggers zijn duidelijk minder tevreden dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Van de 46% van de beleggers die gebruik maakt van multi-asset strategieën is 57% 'enigszins' of 'zeer' tevreden (7% 'zeer' tevreden) over hun resultaten tijdens de crisis tot nu toe, terwijl 35% "niet tevreden" is. Van de hedgefondsbeleggers is 46% 'enigszins' of 'zeer' tevreden, terwijl 38% 'niet tevreden' is.

Van de 55% van de respondenten die vóór de crash enige expliciete bescherming de aandelenbeleggingen in stelling had gebracht (hedging), is de meerderheid (77%) 'zeer' of 'enigszins' tevreden met de manier waarop die hedging heeft gefunctioneerd. Bijna een kwart is echter "niet tevreden". Afhankelijk van de aanpak waren de hedges ofwel de gouden strategie ofwel de valse hoop van het eerste kwartaal van 2020.

De respondenten van de enquête zijn over het algemeen tevreden over de prestaties van hun illiquide strategieën - een gebied dat de afgelopen tien jaar een aanzienlijke toename van de gemiddelde allocaties liet zien. Toch blijft hun prestatie een belangrijke 'bekende onbekende' in de beleggingsportefeuilles. Bovendien lijken beleggers over het algemeen tevreden te zijn met het gedeelte dat zij aan private market strategieën hebben toegewezen, ondanks enkele potentiële uitdagingen op het gebied van portefeuillebeheer als gevolg van liquiditeitsbeperkingen: 84% van de ondervraagde beleggers maakt gebruik van private markets en de overgrote meerderheid is tevreden met hun allocaties hieraan; degenen die ontevreden zijn over de allocaties zeggen dat ze 'meer hadden moeten hebben' in illiquide strategieën.

Strategische veranderingen en herschikking van de portefeuille

In de afgelopen drie weken heeft 11% van de beleggers 'aanzienlijke dynamische of tactische wijzigingen' aangebracht in de portefeuilles, waarbij een derde 'kleine dynamische/tactische aanpassingen' heeft aangebracht. De meesten zijn aan het herwegen op de eerdere verhoudingen, of proberen dat te doen: 'een solide, op regels gebaseerd herwegingsmechanisme is de kern,' zegt een respondent. Toch is het verre van eenvoudig: een significante minderheid (27%) meldt dat ze willen herwegen op de gebruikelijke asset allocatie, maar vindt dat een uitdaging is'.

Naarmate de liquiditeit in de markt toeneemt, is het liquiditeitsrisico de grootste zorg voor beleggers in de komende weken. Hoewel bfinance verschillen heeft opgemerkt tussen groepen (bijvoorbeeld pensioenfonds versus verzekeraar) en tussen individuen van elke groep, hebben onmiddellijke solvabiliteits- en fundingkwesties iets minder prioriteit, wat de verwachting kan wekken dat het ergste van de huidige neergang relatief kortstondig zal zijn.

Verwachtingen voor de toekomst

Optimisten en pessimisten zijn er in bijna gelijke mate als het gaat om de verwachtingen voor de 'meest waarschijnlijke uitkomst' vanuit economisch oogpunt. In totaal zit 31% van de groep meer op het spoor van de 'langdurige recessie', terwijl 32% aan de kant van het 'snellere herstel' zit.

Kathryn Saklatvala, Head of Investment Content bij bfinance: 'Hoewel markten en de prestaties van week tot week veranderen, is het interessant om al in een vroeg stadium te zien hoe asset owners reageren op wat er binnen hun portefeuilles gebeurt. Terwijl strategieën die in theorie bedoeld zijn om diversificatie te bieden, voor velen presteren zoals verwacht, is een zeer aanzienlijke minderheid teleurgesteld in de resultaten tot nu toe van investment grade credit, hedgefondsen en multi-asset. Wij verwachten dat de selectie van managers, de selectie van strategieën en de allocatie van de activa aangescherpt zal worden zodra het stof is neergedaald.'