DWS: Goud zal sterk herstellen, Trump legt bodem onder olieprijs

DWS: Goud zal sterk herstellen, Trump legt bodem onder olieprijs

Grondstoffen
Olie Grondstoffen

Grondstoffen zijn altijd een volatiele assetklasse, maar worden momenteel (onnodig) hard geraakt. Dat schrijft Darwei Kung, hoofd grondstoffen bij DWS in zijn analyse van de grondstoffenmarkten. “De goudprijs lijkt zich te ontwikkelen als na de financiële crisis van 2008, en Trump mengt zich ‘op het juiste moment’ in de olie-oorlog.”

Goud

“Goud profiteert momenteel niet van de crisis omdat beleggers gedwongen worden om hun meest liquide middelen aan te boren. Maar de laatste actie van de Fed vermindert de verkoopdruk wat de vooruitzichten stabieler maakt. Lage rentes en de zoektocht naar veilige havens in tijden van crisis zijn bijkomende positieve factoren voor het edelmetaal. De huidige ontwikkeling zou vergelijkbaar kunnen zijn met de trend van de goudprijs tijdens de wereldwijde financiële crisis: in 2008 daalden de prijzen grotendeels, gevolgd door een sterk herstel in de daaropvolgende jaren.”

Olie

“Olie heeft vanzelfsprekend het meest te lijden onder de huidige crisis, zowel aan de vraag als aan de aanbodzijde. Grote olieconsumerende economieën als India en China worden zwaar getroffen door de coronacrisis waardoor de vraag enorm is ingezakt. Precies daarom probeerde Saoedi-Arabië de prijs te stabiliseren door de OPEC+ landen over te halen om de productie van het aantal vaten olie per dag nog verder terug te schroeven met 1,5 miljoen vaten, boven op de eerder afgesproken reductie van 0,5 miljoen vaten per dag.

Ruslands weigering om hieraan mee te werken kwam niet als een verrassing en dwong Saoedi-Arabië van tactiek te veranderen en juist meer te gaan produceren. De instorting van de olieprijs heeft verstrekkende gevolgen, ook voor de obligatiemarken. De vrees bestaat dat de lage olieprijs sommige Amerikaanse schalieolieproducenten fataal wordt; de yields in de Amerikaanse energiesector zijn dan ook al gestegen.

Toch kan de verschuiving van prijsbehoud naar marktaandeelbehoud niet oneindig duren. Een lage olieprijs leidt in Saoedi-Arabië niet alleen tot begrotingstekorten, maar ook tot een daling van het inkomen van de koninklijke familie, en dwingt grote oliemaatschappijen om de uitgiftes van nieuwe aandelen uit te stellen. Ook Rusland komt niet ongeschonden uit deze strijd: de inkomsten uit olie dalen en de roebel is in jaren niet zo zwak geweest, wat de druk op de Russische economie verder vergroot. We verwachten niet dat de prijzenoorlog eindeloos gaat duren, maar de situatie zal gezien de slechte verhoudingen tussen de landen, eerst nog verslechteren.

Aanhoudende perikelen dwingen Donald Trump om zich in de oliestrijd te mengen. Hij heeft het ministerie van Energie inmiddels opdracht gegeven om de strategische Amerikaanse oliereserves ‘tot de nok toe’ te vullen. Ook heeft Trump al laten weten zich ‘op het juiste moment’ in de strijd te werpen. Deze opmerking heeft inmiddels een bodem onder de olieprijs gelegd, maar vooralsnog is het onwaarschijnlijk dat de drie partijen gezamenlijk rond de tafel gaan zitten.”

Landbouw

“Vooralsnog blijven de cijfers van het ‘World Aggregeate Supply and Demand Estimate’ van het Amerikaanse ministerie van landbouw redelijk stabiel, vooral door het uitstekende groeiseizoen in Zuid-Amerika. Soft commodities als suiker worden harder geraakt door de koppeling van ethanol aan de energieprijzen; de prijs ervan is dit jaar met zo’n 15% gedaald. Suiker, mais, sojaolie en palmolie (biodiesel) zullen dan ook het meest worden getroffen. Omdat de voedselbehoefte op zich niet lijdt onder de coronacrisis zal de landbouwsector wellicht minder problemen ondervinden.”