UBS AM: Coronavirus versnelt structurele veranderingen in de vastgoedsector

UBS AM: Coronavirus versnelt structurele veranderingen in de vastgoedsector

Vastgoed

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de wereldwijde vastgoedmarkten. In een speciale COVID-19 vastgoedoutlook beschrijft vermogensbeheerder UBS Asset Management de mogelijke gevolgen voor de sector.

De bezettingsgraad van vastgoed wordt negatief beïnvloed, met name in de detailhandel, de vrijetijdssector en het hotelwezen. Hoofdoorzaken zijn de door de overheid opgelegde beperkingen van de bewegingsvrijheid en het dalende consumentenvertrouwen. Door een vertraging van het goederenvervoer blijft ook de logistiek niet onaangetast. Op korte termijn zal de impact van het coronavirus positief uitpakken voor bepaalde vormen van e-commerce.

APAC

•De pandemie zorgt voor een versnelde uittocht van de laagwaardige Chinese productie. De verschuiving naar meer hoogwaardige productielijnen heeft gevolgen voor de logistiek en voor productiefaciliteiten.

•De maaksector in landen als Vietnam, Indonesië en Maleisië blijft ondanks, de uitbraak van het coronavirus, zeer afhankelijk van China.

•Nu ook in Azië miljoenen mensen gedwongen vanuit huis werken, zal het gebruik van kantoorruimtes wellicht permanent veranderen.

Europa

•Het coronavirus versnelt de structurele uitdagingen van de detailhandel waarmee de sector toch al werd geconfronteerd. Hetzelfde geldt voor het hotelwezen, dat daarnaast ook aanzienlijk is blootgesteld aan toerisme.

•In een meer negatief scenario waarbij de werkloosheid sterk toeneemt, komen ook de huurprijzen in de woningsector onder druk te staan.

•De kantorenmarkt krijgt op de korte termijn te maken met een daling van de vraag. Op de lange termijn blijft de bezettingsgraad waarschijnlijk stabiel, al zal het gedwongen thuiswerken in sommige markten ook na de crisis toenemen.

•Op korte termijn profiteren bepaalde segmenten binnen e-commerce van het coronavirus, de rest van de logistieke sector heeft nu te maken met disruptie.

VS

•De grote verliezen op de aandelenmarkten kunnen leiden tot een “denominator effect” nu vastgoedallocaties automatisch aan belang toenemen in portefeuilles, omdat de waarde van de aandelenposities afneemt.

•Niet alle types vastgoed ondervinden dezelfde druk. Vooral de detailhandel en het hotelwezen kampen op korte termijn met negatieve impact.

•Als de piek van het virus snel wordt bereikt, zullen consumenten en bedrijven weer langzaamaan hun dagelijkse gang gaan. Dat zorgt voor een beter marktklimaat later dit jaar.

•Als de verminderde groei in de tweede jaarhelft aanhoudt, zullen de vertraging van de economie, een dalend consumentenvertrouwen en risicomijdende bedrijven een tragere groei van de huurmarkt in de hand werken. Dit geldt zowel voor kantoorruimte als appartementen.