UBS: Duurzame ETF’s van UBS AM passeren grens van 10 miljard euro

UBS: Duurzame ETF’s van UBS AM passeren grens van 10 miljard euro

ETF's
Grafiek groei.jpg

De duurzame ETF’s van vermogensbeheerder UBS Asset Management (UBS AM) zijn de grens van 10 miljard euro aan beheerd vermogen gepasseerd. Dit is een vertienvoudiging ten opzichte van drie jaar geleden, toen de grens van 1 miljard euro werd doorbroken.

UBS AM was in 2011 een van de eerste in de sector die beleggers toegang gaf tot duurzame ETF’s met de lancering van de MSCI World Socially Responsible ETF. De vermogensbeheerder heeft sindsdien nog eens 18 duurzame ETF’s gelanceerd. Deze variëren van lichtgroen tot donkergroen (minder hoge tot heel hoge duurzaamheidsstandaarden) op zowel aandelen- als obligatie-indices.

“De vraag van zowel institutionele als particuliere beleggers naar onze ESG ETF-producten is fors toegenomen. Zij willen dat hun portefeuilles voldoen aan steeds meer specifieke duurzaamheidscriteria. Wij zullen dit jaar nog meer producten toevoegen aan ons aanbod om zo aan de groeiende vraag te voldoen”, zegt Marcel Danen, Head Passive & ETF Specialist Sales Benelux bij UBS AM.

Michael Baldinger, Head Sustainable & Impact Investing bij UBS AM: “Duurzaam beleggen is gemeengoed aan het worden. Wij streven ernaar koploper te zijn op het gebied van duurzame financiële producten, waarmee onze klanten hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen behalen. De groei in onze duurzame ETF’s toont aan dat beleggers zich ervan bewust zijn dat zij hun ESG-doelstellingen kunnen behalen met behulp van onze producten.”

UBS AM behoort in Europa tot de grootste aanbieders op het gebied van duurzame ETF’s met een marktaandeel van ruim 33%(1). De MCSI World Socially Responsible ETF was de eerste in zijn soort die medio 2019 door de grens van 1 miljard euro brak. Inmiddels is deze ETF de 2 miljard euro gepasseerd. UBS AM was ook de eerste die een ETF introduceerde met een duurzaamheidsscreening op de S&P 500 Index.

De samengestelde jaarlijkse groei van de ETF-markt was in de afgelopen drie jaar 22%, aldus cijfers van research bureau ETFGI. De vraag naar de duurzame ETF’s van UBS AM laten een nog grotere groei zien met samengestelde groei (ofwel CAGR) van ongeveer 100% over dezelfde periode.

In de duurzame-ETF-markt geven beleggers tot op heden de voorkeur aan beleggingsinstrumenten die gericht zijn op aandelen. Deze vertegenwoordigen een grote meerderheid van het totaal belegd vermogen binnen de wereld van de duurzame ETF’s. De obligatiemarkt van duurzame ETF’s wint echter in toenemende mate terrein, mede doordat er steeds meer duurzame producten komen die beleggers toegang bieden tot de obligatiemarkten.

1) Morningstar Direct: gegevens per eind januari 2020, in euro