DWS: Nog nooit zo weinig energiebedrijven in S&P 500

DWS: Nog nooit zo weinig energiebedrijven in S&P 500

Energietransitie
IT.jpg

Het aandeel technologiebedrijven in de S&P 500 is nog nooit zo hoog geweest, en het aantal bedrijven afkomstig uit de energiesector nog nooit zo laag. Dat blijkt uit een analyse van DWS die de sectorverdeling in de bekendste Amerikaanse beursindex onder de loep neemt. En deze wissel is structureel, zegt David Bianco, hoofd Amerikaanse aandelen van de vermogensbeheerder.

Sinds 1980 steeg het aandeel bedrijven afkomstig uit de tech-sector van 9% naar 22%, en het aandeel uit de gezondheidszorg van 7% naar 13%. Samen is dat goed voor 35% van de totale beurswaarde van de bedrijven in de index en 33% van de bedrijfswinsten. Voor technologie plus communicatie is dat respectievelijk 35% en 30%. Het aandeel energie, industrie en grondstoffen daalde van 46% in 1980 naar 15% vandaag, aldus Bianco.

De huidige toename van het aantal technologiebedrijven in de index is volgens Bianco niet te vergelijken met de stijging in de jaren 1999-2000. Toen was die stijging een indicatie voor de economische disbalans die uiteindelijk uitmondde in het uiteenspatten van de internetzeepbel. Nu is dat niet het geval, zegt Bianco.

Hij ziet drie redenen waarom de situatie nu niet vergelijkbaar is:

“De premie die wordt betaald op de koerswinstverhouding van technologie plus communicatie versus de S&P 500 is nu 20 tot 25%. In de jaren 1999-2000 was dat 100%.”

“De bedrijfswinstcondities zijn over alle sectoren heen vrij normaal. De sectoren energie, industrie en grondstoffen zitten dit jaar onder hun midcyclische verdiencapaciteit. De bedrijfswinsten in dienstensectoren die zijn gebaseerd op technologische innovatie en communicatie daarentegen, zijn duurzaam en hebben een gezonde groei in het vooruitzicht. De winsten van energiebedrijven zijn geslonken tot slechts 40% van het niveau van 2011 en zelfs maar een derde van de winsten uit 2008, en we rekenen niet op herstel. Onze verwachting is dus dat niet alle sectoren in staat zijn om naar hun oude winstniveaus terug te keren en dat betekent dat de bedrijfssamenstelling in de S&P 500 structureel wijzigt.”

“Het rendement op herinvesteringen in technologische sectoren blijft waarschijnlijk hoog. Aangezien de wereldwijde economie steeds meer verschuift naar een diensten- en kenniseconomie, is het potentieel voor bedrijven in deze nieuwe sectoren groter dan die in oude sectoren. Kanttekening blijft dat het moeilijk te voorspellen is welke individuele bedrijven in deze nieuwe wereldorde goed zullen presteren. De dominantie van technologiebedrijven in de S&P 500 is al een feit en zal enkel nog toenemen.”