Pictet AM: Coronavirus kan zwaardere economische impact hebben dan SARS

Pictet AM: Coronavirus kan zwaardere economische impact hebben dan SARS

Economie algemeen China
Virus.jpg

Het coronavirus (2019-nCoV) kan een zwaardere economische impact hebben dan SARS in 2003. Het effect kan groter zijn omdat China belangrijker is geworden voor de wereldwijde economie, concluderen Sam Perry en Patrick Zweifel, respectievelijk senior investment manager en hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Pictet AM.

Het Pictet-duo baseert zich onder andere op onderzoek van de Wereldbank naar de economische gevolgen van de uitbraken van de Spaanse griep in 1918 en van SARS in 2003. Het laatste virus leidde tot een daling van 20% van het besteedbaar inkomen onder Chinese huishoudens door ziekte, ziekteverzuim, verhoogde uitgaven voor preventie en gezondheidszorg. “Maar het lijkt erop dat 2019-nCoV een zwaardere economische impact kan hebben”, schrijven de Pictet-specialisten.

Ten eerste is China vele malen belangrijker voor de wereldeconomie dan in 2003. Destijds vertegenwoordigde het 4,4 procent van het wereldwijde bbp. Nu is het aandeel 15,4 procent. Het land is niet alleen de op een na grootste economie ter wereld, maar de integratie ervan in wereldwijde toeleveringsketens is aanzienlijk, met name op het gebied van technologie.

Bovendien de timing van uitbraak, tijdens het Chinese Nieuwjaar, ongelukkig. Het effect op de nieuwjaarsuitgaven is ‘dramatisch’. Het aantal passagiers is met 29 procent afgenomen ten opzichte van de eerste dag van het nieuwe maanjaar vorig jaar. Bioscopen zijn grotendeels gesloten en de ticketontvangsten zijn met 99 procent gedaald. De Chinese consumentenbestedingen van China beslaan tegenwoordig een groter deel van de binnenlandse en wereldwijde groei. De impact van een daling van de huishoudelijke uitgaven zou deze keer dan ook groter kunnen zijn.

Bovendien zijn 15 steden in de provincie Hubei afgesloten en is de vakantieperiode verlengd. Er is een risico dat een aanzienlijk deel van de Chinese werknemers op een verkeerde locatie is gestrand, als straks de vakantie eindigt.

Toch zien de Pictet-specialisten ook lichtpuntjes. Zo kan de Chinese centrale bank de reserveverplichtingen van Chinese banken met 200 basispunten verlagen. Dit zou een liquiditeitsinjectie van $460 miljard betekenen, gelijk aan 3 procent van het bbp van China. Het land heeft daarnaast ruimte om, net als in 2003, bedrijfs- en vennootschapsbelastingen te verlagen, hetgeen positief uitpakt voor aandelenbeleggers.