Quintet: Internationale beleggingsvooruitzichten voor 2020

Quintet: Internationale beleggingsvooruitzichten voor 2020

Aandelen Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (07)

Pan-Europese private banking groep introduceert “Counterpoint,” een analyse van de wereldeconomie, de financiële markten en de belangrijkste beleggingscategorieën

De wereldwijde economie zal dit jaar blijven groeien, maar beleggers zullen te maken krijgen met een hoge markt- en geopolitieke volatiliteit en moeten daarom alternatieve beleggingskeuzes overwegen om in dit klimaat van lage rente duurzaam rendement te genereren.

Dat is de mening van Bill Street, Group Chief Investment Officer bij Quintet Private Bank, dat vandaag Counterpoint presenteert, een diepgaande analyse van de wereldeconomie, de financiële markten en de belangrijkste beleggingscategorieën.

Counterpoint concentreert zich op vijf essentiële vragen voor beleggers in 2020, waarbij zowel de marktconsensus wordt besproken als ter discussie gesteld:

  • De VS hebben de langste groeicyclus in de geschiedenis doorgemaakt; blijft de Amerikaanse economie groeien?
  • Is Europa in staat de structurele problemen op te lossen om de dreigende "Japanificatie" af te wenden?
  • In hoeverre zal de wereldwijde handelsoorlog van invloed zijn op de internationale economische groei?
  • Kunnen de centrale banken hun monetair beleid blijven inzetten om de economische groei te ondersteunen?
  • Hoe zullen de markten reageren op het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Over de vooruitzichten voor de aandelenmarkten zegt Street: "Hoewel veel beleggers denken dat er in 2020 forse correcties zullen plaatsvinden, denken wij dat aandelen opnieuw positieve rendementen kunnen laten zien", waarbij hij benadrukt dat de VS en opkomende markten als China, India en Oost-Europa in potentie goede vooruitzichten hebben. Hij ziet met name kansen in de van oudsher robuuste sectoren zoals IT en gezondheidszorg, die blijven profiteren van structurele groeiaanjagers.

Hierbij vergeleken gaan beleggers in vastrentende waarden weer een uitdagend jaar tegemoet, hoewel bedrijfsobligaties en obligaties van opkomende markten het mogelijk beter kunnen gaan doen, aldus de Group Chief Investment Officer van Quintet, die zowel over Europese highyield-obligaties als schuldpapier van opkomende landen in lokale valuta positief is.

Vanwege de marktvolatiliteit en de geopolitieke onzekerheid is Street van mening dat portefeuillespreiding een belangrijke aanjager voor verlaging van het portefeuillerisico is geworden. "Gezien de historisch lage correlatie tussen de prestatie van aandelen en obligaties, kunnen alternatieve beleggingen een belangrijke rol spelen bij het verschaffen van deze voordelen, vooral bij diversificatie van long-only-strategieën naar wereldwijde macro- en marktneutrale benaderingen", zei hij.

Voor wat betreft olie, verwacht Street dat de olieprijzen als gevolg van afnemende kostenvoordelen en een lagere vraag onder druk zullen blijven staan. Hij is positief over de Japanse yen, het Britse pond en de Noorse kroon, maar hij benadrukte dat een grote cashpositie de resultaten van portefeuilles zou kunnen drukken; een gedeeltelijke herallocatie van ’cash’ naar kwalitatief hoogwaardige, kortlopende obligaties of een hogere allocatie aan goud kan daarom aantrekkelijk zijn.

De in 2019 fors gestegen goudkoers zou in 2020 zou gestut kunnen worden doordat centrale banken goud blijven opkopen. De groeiende hoeveelheid schuldpapier met een negatieve rente maakt goud relatief aantrekkelijker en een effectiever spreidingsinstrument dan obligaties", aldus Street.

Quintet is een in 1949 in Luxemburg opgerichte pan-Europese private banking groep met activiteiten in 50 Europese steden. Tot vorige week opereerde Quintet onder de naam "KBL European Private Bankers". De nieuwe bedrijfsnaam is geïnspireerd op de universele zeggingskracht van muziek en weerspiegelt de partnerschapsbenadering in wealth management binnen de groep.