SSGA SPDR: Bescherming tegen het inflatiespook

SSGA SPDR: Bescherming tegen het inflatiespook

Inflatie
Grafiek Koers.jpg

Inflatie is de afgelopen weken in de meeste regio’s in een stroomversnelling terecht gekomen. Het recente conflict tussen de VS en Iran, op Iraakse bodem, heeft daarnaast de olieprijzen in beweging gezet. Hoewel de situatie zich nog steeds ontwikkeld, is het van belang om de onderliggende dynamiek scherp in gaten te houden.

State Street Global Advisors anticipeert niet op een significant hogere inflatie, maar het is een van de grijze zwanen die beleggers bezig blijft houden. De ETF-flow voor posities die aan de inflatie zijn gekoppeld waren met een instroom van slechts USD 2,7 miljard in 2019 niet echt indrukwekkend, zeker niet wanneer dit wordt afgezet tegen de vastrentende ETF’s waar in 2019 meer dan USD 260 miljard naar toe ging.

Onderschatten beleggers het risico van een opwaartse verrassing? PriceStats® suggereert dat de inflatie in de VS in het vierde kwartaal ongewoon hoog was. In combinatie met het zakken van de energieprijzen in 2018, die niet langer worden meegenomen in de berekening van de inflatie, heeft dit geleid tot een plotselinge omslag in het jaarlijkse inflatiecijfer. De algemene en de kerninflatie zullen nu boven de 2% blijven, en voor de eerste helft van 2020 is het zelfs de vraag of de inflatiecijfers onder de 2,5% blijven.

Hoe kunnen beleggers hierop anticiperen?

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors: “Er zijn verschillende manieren om investeringen te beschermen tegen inflatierisico’s, waarbij een reguliere TIPS index een wat langere looptijd kent. Voor beleggers die niet verwachten dat de rente in de VS op korte termijn oploopt kan dit interessant zijn. Beleggers die zich wel zorgen maken over oplopende rentes kunnen kiezen voor kortlopende bedrijfsobligaties en het afbouwen van de looptijd en het verminderen van de indirecte negatieve gevolgen die inflatierisico met zich meebrengt.”