Schroders: Private assets blijven aantrekkelijk voor beleggers

Schroders: Private assets blijven aantrekkelijk voor beleggers

Vooruitzichten
Charles Dupont-356Kb.jpg

De belangstelling voor private assets zal de komende jaren blijven groeien, zo is de verwachting van specialisten van Schroders. Momenteel maken private assets zo’n 10% tot 15% van een institutionele portefeuille uit. Maar dit aandeel zal de komende drie jaar stijgen. Naarmate macro-economische en geopolitieke risico’s beleggers in toenemende mate zorgen baren, zullen zij meer portefeuillespreiding en een aantrekkelijke, ongecorreleerd rendement verlangen. Daar kunnen private assets in voorzien. Dr. Nils Rode, Ji-Eun Kim, Duncan Owen, Charles Dupont en Beat Holliger geven in het artikel ‘Private assets in 2020: What next?’ hun visie op private equity, private debt, vastgoed, infrastructuurfinancieringen en insuranced linked securities.

Private equity
Private equity wordt gezien als waarde creërend, voor de economie en voor beleggers. Er is daarom sprake van een groeitrend op de lange termijn, schrijft Dr. Nils Rode, Chief Investment Officer, Schroder Adveq. De toenemende kapitaalstroom richting private equity brengt wel uitdagingen met zich mee. Met name de private pre-IPO waarderingen van ‘unicorns’ zijn zo hard gestegen in de afgelopen jaren, waardoor zij kunnen teleurstellen als ze naar de beurs gaan. Uber, Lyft, Slack en Pinterest, allemaal ‘darlings’ uit de private wereld, noteren nu onder hun IPO-prijzen.

Private debt
Private debt is een van de snelst groeiende categorieën binnen private assets, stelt Ji-Eun Kim, Head of Private Asset Manager Solutions. Na grote staatsfondsen, hebben institutionele beleggers deze categorie ook ontdekt. Naarmate banken zich na de financiële crisis terugtrokken uit de kredietverlening en de relaties tussen bedrijven en kredietvertrekkers verbeterden, ontstond een breed spectrum aan kansen. De groeiende aantrekkingskracht van private debt brengt risico’s met zich mee in de vorm van nieuwe kredietvertrekkers en toenemende concurrentie. Voorzichtigheid ten aanzien van minder gunstige prijzen en voorwaarden is geboden. Aangezien er tekenen zijn dat de economische groei vertraagt, meent Kim dat beleggers prioriteit moeten geven aan de kwaliteit van de managers en het behoud van gediversifieerde private schuldposities in de verschillende regio's en sectoren.

Commercieel vastgoed
Binnen Europees commercieel vastgoed lopen de prijsontwikkelingen sterk uiteen en in tegengestelde richtingen. Beleggers moeten daarom niet één markt volgen, maar meerdere. Het grootste verschil is wel tussen retail en industriële opslag. Duncan Owen, Global Head of Real Estate, denkt dat de marktfragmentatie zal aanhouden in 2020. Hij geeft de voorkeur aan kantoren in ‘winning cities’ met een gediversifieerde economie, zoals Amsterdam, Berlijn, Kopenhagen, Parijs, München, Manchester, Londen en Stockholm. Dat moet haalbaar zijn op locaties waar vraag is naar concurrerende toepassingen. De retailsector blijft moeilijk. De uitdaging is winkelruimte te transformeren naar ander gebruik, zoals hotels, kantoren en woningen.

Infrastructuurfinanciering
Door de zwakke economische groei en de hoge waarderingen op de publieke markten kijken beleggers naar beleggingen die gesteund worden door structurele langetermijntrends. Daar sluit infrastructuurfinanciering goed bij aan, vindt Charles Dupont, Head of Infrastructure Finance.

Lange tijd hebben beleggers investeringen in de infrastructuur als niet interessant en weinig spannend gezien. De markt zou volwassen zijn en de vraag naar financiering leek af te nemen. Toch is deze schijnbaar stoffige beleggingscategorie - die op het eerste gezicht ver afstaat van de glitter en glamour-wereld van tech start-ups - de laatste jaren meer in de schijnwerpers komen te staan. De energietransitie, stedelijke mobiliteit en de digitale revolutie zijn gebieden met een hoge financieringsbehoefte waarin privaat kapitaal kan voorzien. Daarmee moderniseert het beeld dat rond infrastructuur hangt en wordt beleggen in infrastructuur hip en gezien als sociaal-verantwoord.

Insurance linked securities
De huidige onzekerheid in de publieke markten versterkt de vraag naar niet-gecorreleerd rendement, dat insurance-linked securities (ILS) kan bieden. Beat Holliger, Head of Product Management, ILS, ziet ILS als een goede manier om risico’s te spreiden. ILS heeft in het verleden een stabiliserend element toegevoegd aan beleggingsstrategieën die blootstaan aan de volatiliteit van de traditionele activaklassen.

Ongeveer een derde van de relatief jonge ILS-markt betreft de zogenoemde ‘catastrophe bonds’ (cat bonds), ook wel bekend als rampenobligaties. Deze obligaties zijn de meest liquide instrumenten in de ILS-markt. De laatste jaren waren niet makkelijk voor ILS. Na een decennium van droogte, kwamen in 2017 en 2018 meerdere orkanen weer aan land in de VS, hadden bosbranden in Californië een verwoestende uitwerking en waren tyfoons in Japan zeer schadelijk. Als gevolg hiervan zullen de verzekeringspremies, met name in de getroffen gebieden, stijgen. Dit kan beleggers compenseren voor de periode van hoger dan gemiddelde verliezen.