T. Rowe Price: Groeiend belang van ESG in Japan speelt actieve belegger in de kaart

T. Rowe Price: Groeiend belang van ESG in Japan speelt actieve belegger in de kaart

Japan ESG
CIGANER_Archibald 321Kb.jpeg

Nu de Japanse aandelenmarkt in zijn volwassenheidsfase terecht is gekomen, groeien twijfels bij buitenlandse beleggers over hun positionering. Centraal in deze twijfel staat de toenemende aandacht voor ESG-factoren en de behoefte van beleggers aan meer kennis over de bedrijven en de ESG-activiteiten die zij ontplooien. Maar in Japan is passief beleggen dominant en dat beperkt het verkrijgen van en handelen op basis van ESG-inzichten fors, stelt Archibald Ciganer, Portfolio Manager, Japanese Equity Strategy, bij T. Rowe Price.

Passieve strategieën zijn slecht toegerust om de ESG-uitdaging aan te gaan
De Japanse aandelenmarkt kenmerkt zich door een grootschalige verschuiving naar passieve beleggingsstrategieën die in de afgelopen tien jaar heeft plaatsgevonden. Deze verschuiving ging gepaard met een sterke afname van het actief beleggen en de research die daaraan ten grondslag ligt.

Tegenwoordig verlangen beleggers steeds meer inzicht in ESG-risico's (en -kansen) van bedrijven. Passieve beleggers die meer willen begrijpen van de bedrijven waarin zij belegd zijn, of die een positieve verandering in het gedrag of de activiteiten van bedrijven willen bewerkstelligen, worden hierin beperkt. Door de afwezigheid of beperkte aanwezigheid van lokaal onderzoek is de betrokkenheid van de belegger bij de bedrijven in het beste geval onvolmaakt, reactief of in het slechtste geval afwezig, meent Ciganer. Daarnaast is het ook niet mogelijk om vooruitstrevende bedrijven met sterke of verbeterende ESG-standaarden te onderscheiden en eruit te pikken, aangezien een traditionele passieve benadering geen onderscheid maakt tussen goede en slechte bedrijven op traditionele fundamentele of ESG-gronden.

Veranderingen in beleid en regelgeving verhoogt de ESG-vereisten
Ciganer meent dat succesvol beleggen een beleggingsproces vereist waarbij actief wordt gezocht naar duurzame bedrijven die zich aan de juiste kant van de verandering bevinden. Dit is met name relevant in Japan, dat sterk aan het veranderen is, waar het ondernemingsklimaat zich volop ontwikkelt en bedrijven in hoog tempo ESG-best practices omarmen.

Verandering impliceert actief beheer en selectiviteit van beleggers, zowel om het rendement te optimaliseren als om de risico's te beheren Dit geldt tegenwoordig meer dan ooit voor ESG-factoren, die volgens T. Rowe Price alleen ten volle kunnen worden begrepen door actieve betrokkenheid, ondersteund door persoonlijke interacties met het management van de onderneming.

Passief beleggen daarentegen is op een goedkope manier beleggen in elke onderneming in een bepaalde index. Dan kan dus ook belegd worden in bedrijven waarvan de activiteiten op gespannen voet staan met bepaalde kernwaarden. Dit gebrek aan selectiviteit, in een wereld die steeds meer gericht is op ESG-factoren en oordelen over duurzaamheid op de lange termijn, lijkt onvolmaakt. Dit is vooral het geval in een markt als Japan, waar de normen voor corporate governance sneller ontwikkelen dan in welke andere grote ontwikkelde markt dan ook.

Beleggers zetten steeds vaker een ESG-bril op
In de gesprekken met klanten van T. Rowe Price wordt vaak de nadruk gelegd op de eis dat ESG-factoren worden ingebed in het beleggingsbesluitvormingsproces, naast de analyse van traditionele financiële data, merkt Ciganer. Dit is belangrijk vanuit het oogpunt van het beleggingsproces, maar het geeft ook aan dat hoe de beleggingsmogelijkheden in Japanse aandelen aan het verschuiven zijn. Volgens Ciganer zou het een vergissing zijn om aan deze zorgen voorbij te gaan gezien de snelle invoering van ESG-beleid en de toewijding van beleggers om hun invloed uit te oefenen op ondernemingen.

ESG Best Practice ontwikkelt zich vooral in Japan
Een van de belangrijkste prestaties van het economisch hervormingsbeleid van de Japanse premier Shinzo Abe is de verbetering van de Japanse corporate governance. De nadruk is meer op het leveren van een hoger rendement voor de aandeelhouders komen te liggen. De focus ligt nu op het vergroten van de diversiteit op de werkplek en met name de vertegenwoordiging van vrouwen in het senior management. Dit krijgt expliciet de aandacht van de regering die de arbeidsparticipatie van vrouwen ziet als een oplossing voor de demografische krimp in Japan.

Ciganer meent dat de verbeteringen in de Japanse corporate governance alleen maar meer vaart zullen krijgen, waardoor zowel risico's als kansen voor bedrijven ontstaan als zij reageren op, of achterblijven bij, het tempo van de veranderingen. Een actieve benadering biedt de flexibiliteit die nodig is om de potentiële winnaars en verliezers te identificeren en te beheren binnen een beleggingsportefeuille.