Schroders Outlook 2020: Klimaatverandering op voorgrond

Schroders Outlook 2020: Klimaatverandering op voorgrond

Klimaatverandering Vooruitzichten
Jessica Ground (2).jpg

Kansen voor actieve beleggers.

In het komende jaar zal klimaatverandering meer op de voorgrond treden als beleggingsthema, wat kansen biedt voor actieve beleggers, meent Jessica Ground, hoofd duurzame beleggingen bij Schroders, in haar 'Outlook 2020: Sustainability'.

Hoofdpunten:
Klimaatverandering is niet alleen ‘interessant’, maar heeft reële impact op beleggingen.
Dit komt door toenemende zorgen bij de bevolking, meer regelgeving en hogere eisen voor bedrijven om openheid van zaken te geven over klimaatrisico’s en -kansen.
We zien slechts het tipje van de smeltende ijsberg van beleggingen in klimaatverandering.

Klimaatverandering groeit uit van een storm in een glas water naar een thema dat het weerbeeld bepaalt voor beleggers, is de stevige overtuiging van Ground. Zij geeft drie argumenten waarom dit thema meer is dan alleen maar interessant voor beleggers.

Groeiende zorgen bij de bevolking - Institutionele beleggers zetten het klimaat bovenaan hun prioriteitenlijstje. En particuliere beleggers hechten meer belang aan de planeet dan aan welvaart en mensen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze voorkeuren ook de kapitaalstromen ombuigen naar klimaatvriendelijke beleggingen.

Toenemende regelgeving - Niet alleen de bevolking ziet de uitdagingen die de klimaatverandering met zich brengt. Financiële toezichthouders hebben het thema ook op hun netvlies staan. In 2020 zal het klimaat een grotere rol gaan spelen in de regelgeving.

Groene eisen aan de bedrijfsrapportages - Bedrijven voelen de druk om meer openheid van zaken te geven over klimaatgerelateerde risico’s en kansen. Dat kan ertoe leiden dat beleggers gaan beseffen dat de secundaire effecten groter zijn dan zij eerst dachten. Volgens de eigen berekeningen van Schroders kunnen de wereldwijde bedrijfswinsten 15% dalen als gevolg van het transitierisico. Dat is het risico dat voortvloeit uit beleid, regelgeving, technologie en marktveranderingen als gevolg van de energietransitie van fossiele brandstoffen naar een klimaatvriendelijke toekomst.

Klimaatgerelateerde risico's en kansen blijven echter niet beperkt tot aandelen. Bij het denken over klimaatverandering in beleggingstermen gaat het om veel meer dan alleen het vermijden van aandelen in fossiele brandstoffen; ook deelnemingen in de schuldmarkten en de kredietportefeuilles van banken zullen onder de loep worden genomen.

Kansen voor actief management
Dit alles schept kansen voor actief beheer. Klimaatverandering is algemeen bekend, maar wordt slecht begrepen, met name de domino-effecten ervan, meent Ground. Zij denkt dat als we over tien jaar zullen terugkijken op de beleggingsrisico’s van klimaatverandering we het zullen zien als iets waar we mee hebben leren leven, vergelijkbaar met hoe we de afgelopen tien jaar hebben moeten leren omgaan met lage rentes.