Jamestown koopt Groot Handelsgebouw in Rotterdam

Jamestown koopt Groot Handelsgebouw in Rotterdam

Vastgoed
Rotterdam.jpg
  • Groot Handelsgebouw in Rotterdam is eerste Europese acquisitie van het Amerikaanse Jamestown
  • Jamestown vestigt Europees hoofdkantoor in Amsterdam
  • Jamestown is actief op zoek naar meer vastgoedprojecten in Nederland en de rest van Europa om zijn portefeuille verder uit te breiden

Jamestown, een Amerikaans vastgoedinvesterings- en managementbedrijf, heeft het historische Groot Handelsgebouw in Rotterdam gekocht, zo maakt het bedrijf vandaag bekend. Het is de eerste acquisitie van Jamestown in Europa en de eerste die werd gedaan vanuit het nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam.

Het uit 1953 daterende Groot Handelsgebouw is een rijksmonument van 122.000 vierkante meter en geldt als hét symbool van de wederopbouw van Rotterdam. Het Groot Handelsgebouw, dat pal naast het centraal station ligt, geldt als een van de grootste bedrijfsverzamelgebouwen in Nederland en huisvest meer dan 450 bedrijven. Het pand biedt een ruim aanbod aan voorzieningen zoals een sportschool, horecagelegenheden en winkels. Jamestown heeft het gebouw gekocht van een investeringsvehikel beheerd door de private-equity vastgoedfirma HighBrook Investors voor EUR 289 miljoen. HighBrook kocht het gebouw in juli 2018 voor ongeveer EUR 169 miljoen in een off-market publiek-private transactie. 

Michael Phillips, president van Jamestown: “Groothandelsgebouw bevindt zich in het hart van de voortdurende groei en vernieuwing van Rotterdam. We willen hier graag aan bijdragen door een hub te creëren voor de nieuwe Rotterdamse economie waar veel ruimte is voor innovatie en ondernemerschap.”

Jamestown is een designgericht vastgoedinvesterings- en managementbedrijf dat markante gebouwen en gebieden transformeert in innovatiehubs en ontmoetingsplaatsen. De onderneming is onder meer eigenaar van Chelsea Market in New York, Ghirardelli Square in San Francisco, Ponce City in Atlanta en The Innovation and Design Building in Boston.

De aankoop van het Groot Handelsgebouw past binnen de gevarieerde en flexibele herontwikkelingsportefeuille van Jamestown. Dit is de eerste transactie gedaan door het nieuwe Europese team, dat kantoor houdt in de A-Factorij in Amsterdam. 

HighBrook werd geadviseerd door Jones Day en Loyens & Loeff en door zijn eigen vermogensbeheerder Equity Estate. Jamestown werd geadviseerd door Greenberg Traurig.