MUFG: China wacht ‘berg aan aflopende schulden’ in 2020

MUFG: China wacht ‘berg aan aflopende schulden’ in 2020

China Verenigde Staten Verenigd Koninkrijk
China

Ook zonder handelsconflict met de Verenigde Staten wordt 2020 financieel-economisch gezien een moeilijk jaar voor China. Het land staat namelijk voor een berg aan aflopende schulden die het zal moeten aflossen of herfinancieren. Dat zegt de internationale bank MUFG in een vooruitblik. Volgens MUFG zal de economie van de eurozone in 2020 verbeteren, terwijl de groei in de VS afneemt. In het Verenigd Koninkrijk blijft onzekerheid troef, ook nu de Conservatieven van Boris Johnson de verkiezingen hebben gewonnen en afkoersen op een brexit op 31 januari.

Hoofdpunten van de vooruitblik van MUFG’s analisten:

China: groeiende schuldproblemen

‘China eist van alle opkomende landen waarschijnlijk de meeste aandacht op in de eerste helft van 2020. Wij waarschuwen al sinds een jaar voor het groeiende Chinese schuldprobleem en we vermoeden dat die tijdbom alleen maar sneller gaat tikken. Het jaarlijkse Financial Stability Report van de Chinese centrale bank trekt meestal weinig aandacht, maar de laatste editie leidde tot voorzichtigheid op de markten vanwege de muur aan aflopende binnen- en buitenlandse schulden in de eerste jaarhelft van 2020. 

Al in 2015 voorspelden wij dat een aantal commerciële stadsbanken kapitaalinjecties nodig zou hebben. Veel banken maakten namelijk gebruik van kortlopende interbancaire leningen (omdat ze niet beschikken over spaartegoeden voor hun ‘funding’, in tegenstelling tot de vier grote Chinese staatsbanken) terwijl ze zich diep in risicovolle langlopende financieringen hadden gestoken, vaak samenhangend met vermogensbeheer voor bemiddelde Chinezen. De Chinese banken Boshang, Jinzhou, Heng Feng en Harbin, die dit jaar in het nieuws waren doordat ze staatssteun nodig hadden, zijn allemaal commerciële stadsbanken. 

Bovendien hebben we onlangs runs gezien op enkele kleine commerciële banken in regio’s met een lage economische groei. Dit voedt twijfel over de kwaliteit van het binnenlands toezicht. Niet alleen de kleine banken hebben moeite om financiering te vinden. In november bleek dit ook te gelden voor lokale Chinese overheden, meldde Market News.’

Eurozone: tanend vertrouwen in beleidsmakers

‘De economische vooruitzichten voor Europa lijken rooskleuriger te worden voor 2020, dankzij herstel in de eurozone en een beter presterend Europa in het algemeen, vooral in vergelijking met de VS. Dit is een omkering vergeleken met voorgaande jaren, toen de eurozone juist het zwakke broertje was van de krachtig groeiende Amerikaanse economie. 

De curve van de index van eendaagse renteswaps (overnight index swap, ofwel OIS) voor de euro duidt op bescheiden verwachtingen over aanvullende verruimende maatregelen van de ECB in de komende jaren. Ook geeft de curve aan dat de rente nog voor onafzienbare tijd negatief blijft. De Euribor Dec 2024 futures wijzen er zelfs op dat de markt uitgaat van een negatieve 3-maandsrente voor de komende vijf jaar! Hieruit blijkt dat beleggers hun vertrouwen hebben verloren dat monetaire beleidsmakers de economische groei in de eurozone kunnen aanzwengelen. 

Wij zien de druk op regeringen toenemen om groei te stimuleren door hogere overheidsuitgaven. Het zal waarschijnlijk nog tot 2021 of zelfs 2022 duren voor dit ook echt gebeurt, maar alleen al de verwachting over een politiek landschap waarin meer ruimte ontstaat voor ingrijpen kan de koers van de euro al in 2020 beïnvloeden.’

Verenigd Koninkrijk: onzekerheid houdt aan 

 ‘De Conservative Party van Boris Johnson heeft de meerderheid veroverd om op 31 januari de brexit door te zetten. Op de korte termijn zal de uitslag de koers van het Britse pond omhoogstuwen, maar het is de vraag of de koers sterk blijft, gelet op de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met de EU die nog volgen. Het risico bestaat dat de handel eind 2020 terugvalt op de WTO-regels. Dit betekent aanhoudende onzekerheid. 

Johnson voelde zich gedwongen om zich uit te spreken tegen verlenging van de overgangsperiode tot na 2020. Dit betekent dat een nieuw handelsakkoord tussen het VK en de EU in elf maanden moet worden uitonderhandeld. Het is de vraag of de twee partijen daartoe in staat zijn. Over een eventueel uitstel moet voor 1 juli worden beslist. Dus al vrij snel na het uittreden uit de EU zal de vrees terugkeren dat het alsnog tot een no-dealbrexit komt, waarbij dan vanaf begin 2021 de WTO-regels voor de Britse handel met de EU zouden gelden. 

De verkiezingsslogan van de Tories – ‘Get Brexit Done’ – klopte dan ook niet helemaal. Hij suggereert dat de brexit in januari klaar is. Maar dat is niet zo. De onzekerheid zal aanhouden tot ver nadat het VK uit de EU is gestapt.’

Verenigde Staten: groeivertraging

‘MUFG gaat uit van een groeivertraging voor de Amerikaanse economie van 2,3% dit jaar naar 1,8% in 2020. Gezien die allengs lagere groei en de schaarse tekenen van inflatiestijging blijft het risico reëel dat er voor het eind van 2020 nog een renteverlaging komt.

De afzettingsprocedure tegen Trump en de presidentsverkiezingen in november kunnen de onzekerheid vergroten en bedrijfsbeslissingen beïnvloeden. Opgeteld bij de risico’s rond de wereldhandel leidt dit tot neerwaarts risico voor de Amerikaanse groei.’