ABP koopt meerderheidsbelang in megawindpark Duitse Noordzee

ABP koopt meerderheidsbelang in megawindpark Duitse Noordzee

Duurzaam beleggen Energietransitie
Duurzame energie windmolen.jpg

Amsterdam, 10 december 2019. ABP neemt via haar belegger APG een belang van circa 64% in Merkur Offshore, een groot windpark op de Duitse Noordzee. Dit onlangs opgeleverde windpark, met een vermogen van 396MW is volledig operationeel en levert voldoende duurzame energie op gelijk aan wat ca. 500.000 huishoudens gebruiken. De belegging past in de ambitie van ABP om de overgang van fossiele naar schone energie te versnellen en dus de investeringen in hernieuwbare energie verder te vergroten.     

Voorzitter Corien Wortmann: “Een goed pensioen voor onze deelnemers, dat is ons streven. Daarom beleggen we de premies van onze deelnemers op een duurzame en verantwoorde wijze. Deze investering in een van de grotere offshore windparken ter wereld levert een mooi en langjarig rendement op voor onze deelnemers. Bovendien wekken we een grote hoeveelheid duurzame energie op. Daarmee besparen we circa 480.000 ton CO2-uitstoot per jaar en dragen we een steentje bij aan de klimaatuitdagingen waar we als samenleving voor staan.”

Merkur Offshore bestaat uit 66 windmolens van General Electric, met elk een vermogen van 6MW. Het windmolenpark ligt 45 kilometer van de Noord-Duitse kust, waardoor het onzichtbaar is vanaf land. Aansturing en onderhoud van de windmolens gebeurt vanuit het Groningse Eemshaven. Naast het belang van ABP is de overige 36% van het windpark gekocht door fondsen beheerd door InfraRed Capital Partners Limited. Dit is een internationale belegger gespecialiseerd in hernieuwbare infrastructuur en vastgoed. Financiële details van het project worden niet bekend gemaakt.