Jupiter: Saudi Aramco wordt ’s werelds grootste beursgenoteerde onderneming

Jupiter: Saudi Aramco wordt ’s werelds grootste beursgenoteerde onderneming

Grondstoffen Aandelen
Olie Grondstoffen

Saudi Aramco zal 's werelds grootste beursgenoteerde onderneming worden, gebaseerd op de taxatie van 1,6 tot 1,8 biljoen dollar. Sommige cijfers van Aramco zijn volgens Ross Teverson, Head of Strategy, Emerging Markets bij Jupiter Asset Management, onthutsend: het bedrijf voorziet niet alleen in 12% van de wereldwijde vraag naar olie en 5% van de dagelijkse energiebehoefte, maar het doet dit ook nog eens heel goedkoop. Het heeft voor 52 jaar aan reserves, en veel analisten geloven dat de reserves kunnen verdubbelen als het herstelpercentage verbetert en de exploratie toeneemt. Het netto-inkomen van de onderneming bedroeg vorig jaar 111 miljard dollar, en het heeft 75 miljard dollar opzij gezet voor dividend.

Maar hoe indrukwekkend deze cijfers ook zijn, Ross wijst ook op de aanzienlijke risico's die ermee gepaard gaan, zoals de risico's voor de olieprijzen door de Amerikaanse schalie-olie en een veranderende energiemix. Een deel van de reden dat de kosten van Aramco zo laag zijn, is dat de faciliteiten van Aramco vrij geconcentreerd zijn, wat het bedrijf ook weer kwetsbaar maakt voor verstoringen, zoals bleek toen de Abqaiq- en Khurais-productiefaciliteiten in september door drones werden aangevallen (ook al herstelden ze zich daarvan vrij snel). Daarnaast is er het risico dat gepaard gaat met investeringen in een autocratisch politiek regime: terwijl de belastingtarieven van Aramco werden verlaagd om de deal aantrekkelijker te maken, kunnen ze in de toekomst natuurlijk weer worden verhoogd.

Ross denkt dat er waarschijnlijk een significante binnenlandse vraag naar het aandeel zal zijn en omdat de free float tussen de 1% en 2% is, zal er waarschijnlijk tussen de 16-36 miljard dollar opgehaald worden. Ross vindt het echter opmerkelijk, dat de waarderingsratio’s meer dan tweemaal die van Russische oliebedrijven zijn, die ook lage productiekosten en grote reserves hebben. Ross meent dat Aramco zijn IPO zou moeten voltooien, maar dat het aandeel waarschijnlijk hoog gewaardeerd zal zijn en niet zonder risico’s is.