Invesco: Aandelenrally kan nog even doorgaan

Invesco: Aandelenrally kan nog even doorgaan

Aandelen Fed
Beursvloer (01)

De huidige aandelenrally zet zich vermoedelijk de komende weken voort. Dat verwacht Chief Global Market Strategist Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco.

Hooper baseert zich onder andere op uitspraken tijdens een persconferentie van Jerome Powell, voorzitter van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, vorige week. Aanvankelijk stelde Powell nog dat de Fed ‘overeenkomstig zou handelen om het huidige klimaat voort te zetten’. Tijdens de persconferentie echter deed Powell iets opmerkelijks: Hij sprak daar de intentie uit dat de Fed ‘geen renteverhoging doorvoert totdat de inflatie substantieel stijgt’. Resultaat: een rally op aandelenbeurzen.

De Invesco-strateeg stelde eerder dat het monetaire beleid een positiever effect hebben op de aandelenprijzen dan op de algemene economie. “Ik denk dat dat in de toekomst zo zal blijven. De rally die we vorige week na de persconferentie van Powell hebben meegemaakt, kan heel goed doorgaan. Ik verwacht op zijn minst een sterke positieve voorkeur voor aandelen in de komende weken”, aldus Hooper.

Mogelijke oorzaken waardoor de huidige aandelenrally zou kunnen ontsporen, zijn er ook, stelt de strateeg. Zo is de kans aanwezig dat de eerste fase van de onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de VS en China door tegenstrijdige belangen van beide partijen mislukt.

En hoewel het Amerikaanse banenrapport positief was, klokte de Chicago Purchasing Managers Index in op een teleurstellende 43,2. Dat cijfer was niet alleen onder verwachting, maar ook nog eens het laagste in vier jaar. Bovendien blijft de productie-industrie zwakke cijfers bekendmaken.

Powells woorden mogen dan opmerkelijk zijn geweest, constateert Hooper, het blijven slechts woorden. De grootste dreiging voor een door de Fed geïnitieerde aandelenrally vormt een toespraak door Jerome Powell of vice-voorzitter Richard Clarida waarvan de inhoud niet overeenkomt met eerdere uitspraken.

In de eerste twee bovenstaande scenario’s kan de Fed de oplossing bieden. In het laatste zou de Fed het probleem zijn, aldus Hooper.