AXA IM: Eurozone dividendaandelen steken gunstig af

AXA IM: Eurozone dividendaandelen steken gunstig af

Aandelen Eurozone
Eurozone.jpg

Het dividendrendement op eurozone aandelen bedraagt circa 3,1%. Dit niveau is nog altijd nabij het lange-termijn gemiddelde. Daarmee steken aandelen gunstig af tegen tal van andere beleggingscategorieën, waaronder euro-obligaties met veelal geen of negatieve rendementen.

Varun Ghotgalkar, Equity Strategist bij AXA Investment Managers, zet in een recent research-artikel een aantal inzichten op een rij, die dividendaandelen uit de eurozone aantrekkelijk maken.

Voornaamste conclusies:

Met een dividendrendement van 3,1% zijn eurozone dividendaandelen aantrekkelijk voor beleggers op zoek naar inkomsten in een omgeving van ultra-lage rendementen.

Over het algemeen wijken dividend pay-out ratio’s niet echt af van gebruikelijk, terwijl de free cashflow buffers gezond zijn.

Dividenden zijn in het verleden cyclisch gebleken, dus macro-economische schokken blijven een risico; ze zijn nog niet terug op het niveau van voor 2008.

Drie verschillende benaderingen van dividendbeleggen hebben de regionale beursindices verslagen: High dividend yield, high dividend growth en dividend policy discipline.

Uit simulaties van AXA IM komt naar voren dat dividendbeleggen een hybride benadering kan zijn die het midden houdt tussen pure-income en pure-growth strategieën, geschikt voor beleggers met een voorkeur voor een constante stroom cashflows en inflatiebescherming.