Schroders: Vijf fouten die een belegger dient te vermijden bij factorbeleggen

Schroders: Vijf fouten die een belegger dient te vermijden bij factorbeleggen

Factorbeleggen
Lesley–Ann_Morgan 304Kb.jpg

Het is een moeilijke tijd voor factorbeleggers. Factorbeleggen werd aangeprezen als de manier om goedkoop een portefeuille samen te stellen, efficiënt te beheren en als een eenvoudige manier om onbedoelde blootstelling aan bepaalde factoren te elimineren. Maar de laatste jaren doet factorbeleggen niet helemaal wat iedereen ervan verwachtte. Lesley-Ann Morgan en Ben Popatial, multi-asset strategen bij Schroders, wijzen op vijf veelgemaakte fouten en hoe beleggers daarmee om moeten gaan.

Bij factorbeleggen worden beleggingen geanalyseerd naar fundamentele drijfveren, zoals waarde en kwaliteit, of naar hun marktfactoren zoals momentum en lage volatiliteit. Dit helpt om portefeuillerisico’s beter te begrijpen en eventuele verborgen risico’s te ontwaren. De explosieve groei van op de beurs verhandelde fondsen (ETF's) en het toegenomen gebruik van derivaten heeft het voor vermogensbezitters en -beheerders gemakkelijker gemaakt om posities in factoren, sectoren en beleggingscategorieën te verwerven (en te wijzigen). Het feit dat er steeds meer mogelijkheden beschikbaar zijn om factorbeleggen toe te passen, betekent niet dat ze te pas en te onpas kunnen worden gebruikt.

Morgan en Popatial signaleren vijf veelgemaakte fouten met factorbeleggen:

Fout 1. Factoren werken niet meer

Veel factorportefeuilles presteren ondermaats, vanwege de simpele reden dat dure aandelen van lage kwaliteit de prestaties in een kleine markt drijven. De meeste factorbenaderingen combineren waarde en kwaliteit, maar daar blijven de prestaties juist achter, omdat de markt nu anders reageert dan de langetermijnverwachtingen doen vermoeden. Morgan en Popatial zoeken de verklaring in ‘crowding’ en ‘capacity’. Een ‘crowded trade’ treedt op als veel beleggers op hetzelfde moment in hetzelfde willen handelen. Dat kan goed zijn voor de momentumfactor, maar heeft ook implicaties voor risicobeheer en factorexposure. Capaciteitsproblemen treden op als recente rendementen lager zijn dan langetermijnrendementen. Dat kan bijvoorbeeld komen door arbitrage.

Fout 2. Teveel factoren

In de negentiger jaren herkende men zo’n vijf factoren, waaronder waarde, kwaliteit, momentum en lage volatiliteit. Ondertussen is er een pallet van meer dan 300 factoren waarin belegd kan worden. De specialisten van Schroders pleiten voor eenvoud. Het is beter zich te beperken tot factoren die grondig zijn onderzocht en getest. Bijkomend voordeel van beperking is dat de transparantie voor beleggers toeneemt. Een multifactor portefeuille moet niet te geconcentreerd zijn. Diversificatie van een multifactor portefeuille verschilt niet van diversificatie in elke andere portefeuille. 

Fout 3. Wees niet te slim in het combineren van factoren

Factoren kunnen gecombineerd worden, systematisch door het toepassen van een aantal regels, of discretionair door toepassen van een eigen visie. Belangrijk hierbij is dat net als bij andere beleggingscategorieën, de verschillende factoren op verschillende momenten goed presteren. Spreiding is noodzakelijk.

Fout 4. De back-test was zo positief

Systematische multifactor strategieën gebruiken correlaties uit het verleden, met data over risico en rendement. Maar het feit dat iets in het verleden gewerkt heeft, wil nog niet zeggen dat het ook in de toekomst zo werkt. Factorportefeuilles beleven extreme gebeurtenissen vaker dan statistisch aangenomen wordt en deze gebeurtenissen kunnen ook langer aanhouden dan gedacht. De specialisten van Schroders wijzen erop dat factoren kunnen veranderen. Waarde wordt vaak verbonden met de cyclus en de brede aandelenmarkten. Maar dat is niet altijd het geval. Correlaties kunnen ook veranderen in de loop der tijd. Beleggers moeten overtuigd zijn, maar niet koppig.

Fout 5. Een ‘factor completion’ portefeuille kan concurreren in plaats van complementeren

‘Factor completion’ portefeuilles zijn populair, doordat er zo’n groot aanbod van factor ETF’s bestaat. Het doel daarvan is om de blootstelling van de portefeuille aan factoren in evenwicht te brengen, zodat de portefeuille niet teveel naar een of meerdere factoren overhangt. Beleggers moeten wel rekening houden met een aantal zaken. Is de data waarop de factor exposure zich baseert accuraat? Belangrijk is of de ‘factor completion’ portefeuille werkelijk voorziet in het complementeren. Er zijn heel veel waarde of kwaliteitssignalen. Sommigen zijn sterker diversifiërend dan andere. Het is dus belangrijk om de signalen te begrijpen binnen een factor.

Conclusie

Er zijn mogelijkheden te over om te beleggen in portefeuilles met één factor, multi-factor en ‘completion’. Er zijn veel voordelen aan, fouten moeten echter vermeden worden:

Vermijd verkeerde precisie - begrijp de blootstellingen in de portefeuille en overweeg risico's vanuit meerdere perspectieven, vooral bij het samenstellen van multi-factorportefeuilles.

Onthoud de basisprincipes - beleggers kunnen ingewikkelde dingen goed doen, maar als ze de basisprincipes vergeten, is teleurstelling onvermijdelijk. Het feit dat er een factor bestaat, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het zinvol is voor de portefeuille.

Het timen van blootstellingen aan factoren is moeilijk - regelmatig 'sleutelen' aan factorgewichten vereist vaardigheid en Schroders meent dat dit een uitdaging vormt voor de meerderheid van de beleggers.

Wees niet getrouwd met het model - factoren en correlaties kunnen veranderen. Gehecht zijn aan veronderstellingen op basis van back-tests of theorie zal waarschijnlijk leiden tot teleurstelling. Enige nederigheid en flexibiliteit is vereist

Begrijp de aan ‘factor completion’ onderliggende blootstellingen - Een belegger moet zich afvragen wat hij probeert te bereiken en of de aanpak die hij volgt leidt tot echte ‘completion’, niet alleen nu maar ook in de toekomst.

Morgan en Popatial zijn gepassioneerde voorstanders van factorbeleggen, omdat ze hiermee beter inzicht krijgen in de drijfveren van risico en rendement. Ondanks een uitdagende periode blijft Schroders factoren zorgvuldig gebruiken voor zowel analyse als beleggingen.