Ebury: Algemene verkiezingen aan de horizon – Britse pond krabbelt terug

Ebury: Algemene verkiezingen aan de horizon – Britse pond krabbelt terug

Valuta Politiek Britse pond
Engelse pond.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer at Ebury

Het was vorige week niet zo spannend bij de G10-valuta. Alleen het Britse pond viel op: dat leverde een deel van zijn recente koerswinst in, nu het vooruitzicht van algemene verkiezingen de hoop doet vervagen dat het parlement binnenkort met een terugtrekkingsovereenkomst instemt.

De PMI-indices voor economische activiteit in de eurozone bleven stabiel, maar dit werd overschaduwd door de sombere inschatting die Draghi bij zijn laatste ECB-bijeenkomst gaf. De Europese valuta sloten zich bij het pond aan en krabbelden ten opzichte van de Amerikaanse dollar terug. De valuta uit opkomende markten presteerden in het algemeen opnieuw goed. De Braziliaanse real ging aan de leiding toen bekend werd dat de senaat daar ingestemd had met een hervorming van het pensioenstelsel.

Deze week komt er een stroom besluiten van centrale banken, en die informatie zal de koersen bepalen. De belangrijkste bank is uiteraard de Federal Reserve: verwacht wordt dat deze woensdag de rente met een kwart punt verlaagt. Vervolgens krijgen we de besluiten van de Bank of Japan en de Bank of Canada, en zal het Amerikaanse banenrapport voor oktober vrijdagmiddag de week afsluiten.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De belangrijke PMI-indices voor economische activiteit waren weer wat beter, wat bevestigt dat de groei in de eurozone zich voorlopig net boven het stilstandsniveau gestabiliseerd heeft. Maar de sombere inschatting die Draghi bij zijn laatste ECB-bijeenkomst gaf, drukte de koers van de euro. Deze week krijgen we weer een stroom belangrijke macro-economische cijfers, waaronder de werkloosheidscijfers van september en de groei van het BBP in het derde kwartaal. De verwachtingen zijn nu zó laag dat zelfs de meest bescheiden cijfers voor een rally van de euro kunnen zorgen. Natuurlijk zijn dit wel retrospectieve cijfers, dus we verwachten dat de koers van de euro vooral zal reageren op de bijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag plaatsvindt.

GBP

Het risico dat het VK zonder akkoord uit de Europese Unie dondert, is afgewend – voorlopig althans – nu de EU-leiders de brexit-deadline nog eens drie maanden hebben opgeschoven, naar 31 januari 2020. Er komt een zogenaamde 'flextension', waarbij het VK het blok ook eerder mag verlaten. Toch denken wij nog steeds dat algemene verkiezingen nodig zijn. Boris Johnson stelde vorige week voor om op 12 december verkiezingen te houden. Het is onwaarschijnlijk dat dit voorstel de benodigde twee derde meerderheid in het parlement krijgt, aangezien Labour tégen is. Mogelijk zal een andere manier gezocht moeten worden om tot vroege verkiezingen te komen.

Door de impasse in het parlement en het ontbreken van 'first-tier' macro-economische cijfers kan het pond misschien even op adem komen na het wilde geslinger van de koers in de afgelopen weken.

USD

Bij gebrek aan doorslaggevende economische publicaties vierden de financiële markten vorige week vooral dat de kans op een handelsakkoord tussen de VS en China nu groot lijkt: de koersen op de aandelenmarkten stegen naar nieuwe hoogten. De dollar presteerde in deze risicozoekende omgeving wisselend: de koers van de munt steeg ten opzichte van de meeste G10-valuta, maar daalde ten opzichte van de meeste valuta uit opkomende markten. Iedereen kijkt nu uit naar de bijeenkomst van de Fed, die woensdag plaatsvindt. We verwachten dat men – conform de marktconsensus – de rentes zal verlagen, maar 'hawkish' zal communiceren, omdat de risico's sinds de laatste bijeenkomst per saldo gedaald lijken te zijn. Dit kan korte termijn een rally van de dollar mogelijk maken.