State Street: Brexometer onderzoekt beleggerssentiment Brexit

State Street: Brexometer onderzoekt beleggerssentiment Brexit

Brexit.jpg

State Street Corporation (NYSE: STT) kondigt waarschijnlijk de laatste Brexometer aan, het halfjaarlijks onderzoek naar het sentiment onder institutionele beleggers met betrekking tot Brexit. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde (66%) van de institutionele beleggers denkt dat wanneer het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie verlaat zonder deal, dit een negatieve impact zal hebben op de wereldmarkten, waarbij bijna één op de drie institutionele beleggers (31%) verwacht dat dit ‘ernstige gevolgen’ zal hebben.

Als het Verenigd Koninkrijk echter voor de gestelde termijn een akkoord bereikt, dan verwacht 71% van de institutionele beleggers dat dit een positief effect zal hebben op de markten. Als men het eens wordt over een verlenging van de termijn, resulterend in een algemene verkiezing en/of een tweede referendum, dan verwacht 43% van de institutionele beleggers echter dat de wereldmarkten negatief zullen reageren op de mate van onzekerheid die hierdoor ontstaat.

‘Het is geen verrassing dat Brexit een significante impact heeft op de wereldwijde markten. En hoewel een definitief besluit onwaarschijnlijk is tot het laatste uur, heeft de overgrote meerderheid van onze klanten rekening gehouden met de verschillende scenario's’, aldus Jörg Ambrosius, Head EMEA bij State Street Corporation.

Belangrijke bevindingen uit het onderzoek:

•Meer dan twee derde (68%) van de institutionele beleggers denkt dat de waarde van de Britse pond de komende drie maanden zal dalen als het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 oktober zonder overeenkomst verlaat. Daarentegen verwacht 75% dat de waarde van de Britse pond zal stijgen in het geval van een overeenkomst.

•Het aantal institutionele beleggers met een positieve outlook voor de wereldwijde economische groei is gedaald tot 28%. Dit is een daling van 4% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 en een daling van 15% ten opzichte van het derde kwartaal van 2018.

•11% van de institutionele beleggers denkt dat Brexit een aanzienlijke invloed zal hebben op hun bedrijfsmodel. Dit is een daling van 11% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.

•Bijna de helft (47%) van de institutionele beleggers gelooft dat de eigenaren van activa hun investeringsrisico de komende drie tot vijf jaar zullen verlagen. Dit is een stijging van 7% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.

•46% van de ondervraagden gelooft dat, in geval van een overeenkomst, de waarde van Britse aandelen in de komende drie maanden licht zal stijgen. Zonder overeenkomst, verwacht 37% van de ondervraagden dat de waarde van Britse aandelen aanzienlijk zal dalen.