Ebury: Britse pond schiet omhoog door optimisme over Brexit

Ebury: Britse pond schiet omhoog door optimisme over Brexit

Valuta Britse pond
Brexit.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer at Ebury

De financiële markten lieten zowel het economische nieuws als het beleidsnieuws vorige week weer eens links liggen, en reageerden op de politieke gebeurtenissen.

Er ontstond een golf van optimisme over twee onderwerpen: de brexit-onderhandelingen en het handelsconflict tussen de VS en China. Dit leidde wereldwijd tot een scherpe rally van risicovolle activa. Op de valutamarkten gingen het Britse pond en de meeste valuta's uit opkomende markten aan de leiding. De Turkse lira was een opvallende uitzondering, want de koers daarvan daalde scherp naar de Turkse inval in Syrië.

Deze week zal alle aandacht gericht blijven op de ontwikkelingen rond de brexit. Donderdag en vrijdag vindt een Europese top plaats, die de kans biedt om op het allerlaatste moment, vóór de deadline van 31 oktober, nog een akkoord te sluiten. Toch verwachten we nog steeds dat de deadline opgeschoven zal worden en algemene verkiezingen nodig zijn. De economische agenda is deze week vrij leeg. Het belangrijkste gegevenspunt is misschien nog wel de industriële productie in de EU, die dinsdag gepubliceerd wordt.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De cijfers over de economieën van Frankrijk en Duitsland waren vorige week vrij zwak, maar dit had geen merkbaar effect op de koers van de gemeenschappelijke munt. De euro profiteerde juist van het algehele optimisme dat ontstond toen er een doorbraak leek te zijn in de onderhandelingen tussen de VS en China: de munt wist dit om te zetten in een bescheiden winst ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze week zouden de industriële productiecijfers uit de eurozone, die normaal gesproken als suffe 'second-tier'-informatie worden beschouwd, wat volatiliteit kunnen opleveren – vooral als ze een opwaartse verrassing vormen en daardoor de bearish stemming rond de Europese economie doorbroken wordt. Ook zal een aantal leden van de ECB-directie deze week toespraken houden. Die zouden meer duidelijkheid kunnen geven over het gebrek aan consensus dat bij de laatste ronde beleidsverruiming binnen de centrale bank bestond.

GBP

Tegen het eind van de week leek er een doorbraak in de brexit-onderhandelingen te zijn. Dit leidde tot een golf van optimisme op de valutamarkten, en beleggers moesten in alle haast proberen hun shorts in het pond te dekken. Na dit nieuws besteedden de handelaren nauwelijks meer aandacht aan de wisselende economische cijfers (de detailhandelsverkopen waren slecht, het maand-BBP beter dan verwacht). Bronnen bij de Europese Unie probeerden in het weekend de verwachtingen te temperen, maar op de gokmarkten is de kans dat er op 31 oktober een brexit zonder akkoord zal plaatsvinden, nu gedaald tot zo'n 12%. Wij blijven van mening dat uitstel en algemene verkiezingen noodzakelijk zijn, maar nu een brexit zonder akkoord wordt uitgesloten, is het vrijwel zeker dat het pond zijn opwaartse trend zal voortzetten en ten opzichte van de dollar dichter bij de 1,28 zal komen.

USD

De economische cijfers van vorige week liepen duidelijk uiteen, maar dit had weinig effect op de Amerikaanse dollar. De inflatie in september was iets zwakker dan verwacht, maar het consumentenvertrouwen was een opwaartse verrassing. De FOMC-notulen van de laatste Fed-bijeenkomst boden weinig nieuwe informatie. De Amerikaanse dollar lijkt nog steeds voorzichtig pas op de plaats te maken nu de opluchting over de 'wapenstilstand' tussen de VS en China het beleggen in risicovolle activa een impuls geeft, ten minste tot aan de volgende bijeenkomst van de Fed op 30 oktober.