Jupiter: Consolidatiegolf onder financiële disruptors

Jupiter: Consolidatiegolf onder financiële disruptors

Aandelen Technologie
Innovatie.jpg

De gestage stijging van het digitale betalingsverkeer als gevolg van de snelle financiële innovatie zorgt voor een consolidatiegolf onder financiële ontwrichters, zegt Guy de Blonay, manager van het Jupiter Financial Innovation Fund. "M&A blijft waarschijnlijk kenmerkend voor de sector en een katalysator voor een hoger rendement", voegt hij eraan toe.

De traditionele relatie tussen consumenten en financiële dienstverleners wordt radicaal veranderd door een reeks digitale technologieën en aanverwante diensten die de sector en zijn belangrijkste spelers herdefiniëren. Naast de traditionele banken en verzekeringsmaatschappijen heeft de digitale transformatie geleid tot een breed scala aan extra subsectoren, waaronder betalingsverwerking, cyberbeveiliging en gegevensanalyse. Deze technologische vooruitgang verandert niet alleen de kanalen voor kapitaalstromen, maar zorgt ook voor een verlaging van de totale kosten en een verhoging van het gebruiksgemak.

Innovatieve ontwrichting in de financiële dienstensector is een structurele verandering die volgens Jupiter slechts in de beginfase verkeert en nog een lange weg te gaan heeft. Gevestigde spelers, zoals banken en verzekeraars, moeten veel investeren, nieuwe technologie toepassen of ontwikkelen om concurrerend te blijven met de financiële ontwrichters die de markt hebben betreden. Tegelijkertijd zoeken zowel de gevestigde spelers als de disruptors naar schaalgrootte om digitale ecosystemen op te bouwen, waardoor klanten een hogere kwaliteitsbeleving krijgen, maar ook om de winstgevendheid te verbeteren.

Deze gecombineerde druk leidt tot een consolidatiegolf in de sector.

Voor het Jupiter Financial Innovation Fund zijn de prestaties in 2019 grotendeels te danken aan de consolidatie van de sector voor de verwerking van betalingstransacties. Deze M&A-activiteiten worden gedreven door snelle innovatie als reactie op de gestage toename van digitale transacties. De wereldwijde e-commerce markt wordt geschat op USD 4,2 biljoen in 2020, een stijging van 55% ten opzichte van 2018. Volgens het World Payments Report 2017 is het geschatte aantal elektronische transacties wereldwijd met bijna 11% gestegen tot meer dan 522 miljard in 2017. In hetzelfde verslag voor 2018 worden de niet-contante transacties geraamd op een wereldwijd groeipercentage van 12,7% per jaar (CAGR), met een groei van 21,6% in de opkomende markten tussen 2016 en 2011. Het rapport gaat verder met te vermelden dat de opkomende markten nu al goed zijn voor ongeveer een derde van het wereldwijde niet-contante transactievolume en dat verwacht wordt dat zij in 2021 bijna de helft van het wereldwijde volume zullen bijdragen door een groei van bijna drie keer zo snel als die van de volwassen markten. De snellere invoering van digitale betalingen in opkomende markten in vergelijking met ontwikkelde markten betekent dat gevestigde exploitanten zoals Visa of Mastercard drie tot vijf jaar de tijd hebben om zich aan te passen, afhankelijk van hoe snel het landschap groeit of verandert.

Voorlopig is de ontwrichtende innovatie, zoals contactloze kaartbetalingen, de drijvende kracht achter de consolidatie van de sector voor de verwerking van betalingstransacties. Datadienstenbedrijven zoals Fidelity National Information Services (FNIS) kunnen profiteren van het opbouwen van hun betalingsaanbod. In plaats van dit te doen door het bouwen van een eigen betalingsplatform, heeft FNIS, een van de belangrijkste betalingsplatformen van de VS, Worldpay overgenomen met een deal van 43 miljard dollar, de grootste tot nu toe. Het Amerikaanse fintech bedrijf Fiserv verwierf het eveneens Amerikaanse First Data met een USD 39 miljard overeenkomst, die beide firma's van synergie voorziet die volgens Jupiter nog niet volledig door de markt is erkend.

Het artikel "Grow, Merge, Buy or Die" is meegestuurd, alsook een foto van de auteur Guy de Blonay, manager van het Jupiter Financial Innovation Fund.