Storebrand: Samen met andere investeerders op weg om CO2-uitstoot naar nul terug te brengen

Storebrand: Samen met andere investeerders op weg om CO2-uitstoot naar nul terug te brengen

Duurzaam (3).jpg

In een van de meest gedurfde acties tot nu toe van 's werelds grootste investeerders om de wereldeconomie koolstofarm te maken, heeft een alliantie van de grootste pensioenfondsen en verzekeraars - waaronder het Noorse Storebrand -  en die verantwoordelijk is voor het aansturen van meer dan USD 2,4 biljoen aan beleggingen, zich vandaag gecommitteerd aan koolstofneutrale beleggingsportefeuilles in 2050.

Deze toezegging van de onlangs gelanceerde, door de Verenigde Naties bijeengeroepen Net-Zero Asset Owner Alliance werd vandaag aangekondigd op de Klimaattop van de secretaris-generaal van de VN, die overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties samenbracht om de toezeggingen te versterken en de uitvoering van het Akkoord van Parijs over klimaatverandering te versnellen.

De Net-Zero Asset Owner Alliance is een voorbeeld van investeerders die zich inzetten voor de bescherming van mens en milieu in de wetenschap dat ondernemingen die hun bedrijfsmodel omvormen om zo tot een koolstofarme economie bij te dragen, het meest zullen profiteren van de kansen die de klimaatverandering biedt.

Deze investeerders die bezorgd zijn over de verstorende effecten die een klimaatverandering zal hebben op samenlevingen en economieën, nu en in de toekomst, zijn krachtige bondgenoten in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering en willen de stijging van de mondiale temperatuurstijging tot niet meer dan 1,5°C opwarming beperken. Als langetermijnbeleggers die ver in de toekomst moeten kijken om hun verplichtingen te financieren, willen zij er graag voor zorgen dat de wereldeconomie floreert, dat klimaatgerelateerde risico's worden aangepakt en dat kansen om te investeren in een schonere toekomst worden benut.

De Alliantie is begin 2019 opgericht door Allianz, Caisse des Dépôts, La Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), Folksam Group, PensionDanmark en Swiss Re begin 2019. Sindsdien zijn Alecta, AMF, CalPERS, Nordea Life and Pension, Storebrand en Zürich als founding members toegetreden.

De leden van de Alliantie zullen onmiddellijk beginnen met het aanspreken van de bedrijven waarin zij investeren om ervoor te zorgen dat zij hun bedrijfsmodellen koolstofarm maken. Initiatieven zoals het Global Compact van de VN "Business Ambition for 1,5°C - Our Only Future" zullen een duidelijke partner zijn in het mobiliseren van bedrijven om zich in te zetten voor nul emissie. De Alliantie zal ook samenwerken met andere initiatieven, zoals de Investor Agenda, het Science Based Targets-initiatief, Climate Action 100+ en de onlangs aangekondigde Ambition Alliance 2050.

De leden van de Alliantie zullen zich publiekelijk verantwoorden over hun vorderingen door tussentijdse doelstellingen vast te leggen en daarover publiekelijk verslag uit te brengen, overeenkomstig artikel 4, lid 9, van het Akkoord van Parijs. Door zich ertoe te verbinden hun investeringsportefeuille tegen 2050 om te vormen tot koolstofneutraal, leggen zij de lat voor andere investeerders, brancheorganisaties en de wereldeconomie aanzienlijk hoger.

Om een maximaal effect te sorteren, moedigen de bestaande leden actief andere investeerders aan om zich bij hen aan te sluiten in hun streven om hun beleggingsportefeuilles koolstofarm te maken en tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.