LGIM: Disruptieve tech en innovatie toegevoegd aan thematisch ETF-assortiment

LGIM: Disruptieve tech en innovatie toegevoegd aan thematisch ETF-assortiment

ETF's
Aandelenkoersen

Legal & General Investment Management (LGIM) heeft zijn assortiment thematische exchange traded funds (ETF's) uitgebreid met de lancering van drie nieuwe fondsen. Deze ETF’s zijn geregistreerd voor beleggers in Nederland en Luxemburg en bieden beleggers de mogelijkheid in te spelen op mogelijkheden die voortkomen uit innovaties in kunstmatige intelligentie (Artifical Intelligence, AI), doorbraken in de gezondheidszorg en schoon water.

Het huidige assortiment van thematische ETF’s van LGIM bestaat onder andere uit de L&G Cyber Security UCITS ETF ($ 904 miljoen) en L&G ROBO Global Robotics and Automation UCITS ETF ($ 812 miljoen).

De ETF's beleggen in markten met een potentieel voor snelle groei door technologische vooruitgang. Beleggers krijgen hiermee dus toegang tot bedrijven die baanbrekende oplossingen vinden voor reeds lang bestaande uitdagingen.

Om beleggers exposure te bieden aan de verschillende thema's heeft LGIM unieke indices ontwikkeld door samen met branche-experts van ROBO Global® en Global Water Intelligence actief onderzoek te doen naar deze markten.

De actieve indexconstructie van LGIM zorgt ervoor dat de aandelen binnen deze thematische ETF's niet alleen de traditionele indelingen in de industrie kennen, maar ook dat er verder gekeken wordt dan de gevestigde large-caps, die doorgaans de conventionele sectorgebaseerde indices domineren.

Deze nieuwe ETF's, die genoteerd zijn aan de London Stock Exchange, Deutsche Boerse en Borsa Italiana, bieden diversificatie over geografische gebieden, marktkapitalisatie en sub-sectoren. Elk van de fondsen maakt gebruik van volledige fysieke replicatie, waardoor beleggers directe en pure exposure naar het thema krijgen. De geconcentreerde aanpak helpt beleggers om overlapping en overmatige blootstelling in hun bestaande portefeuilles te minimaliseren: bijvoorbeeld, over de acht reeds bestaande thematische ETF's van LGIM, is de gemiddelde overlapping in beleggingen met de MSCI World-index slechts 2,92% en de gemiddelde weging naar small en mid-caps is 56,06%.

De nieuwe thematische ETF’s van LGIM

Artificial Intelligence-technologieën kunnen de komende 10 jaar het wereldwijde bbp met $1570 miljard verhogen. De L&G Artificial Intelligence UCITS ETF zoekt rendement van de wereldwijde markt voor AI-oplossingen en -toepassingen, waarvan de opbrengsten naar verwachting zullen groeien van $16,2 miljard in 2018 tot $31,2 miljard in 20251. Wat indexblootstelling betreft, omvat het fonds bedrijven die AI-oplossingen bouwen, evenals bedrijven die AI-mogelijkheden toepassen voor digitale transformatie.

Gebruikmakend van de kansen in de gezondheidszorg, die goed waren voor 18% van het Amerikaanse bbp in 20172 en naar verwachting in 20203 een wereldwijde industrie van $ 8700 miljard is, zal de L&G Healthcare Breakthrough UCITS ETF worden gevormd door bedrijven die toonaangevend zijn in de digitalisering van de gezondheidszorg, vooruitgang in robotica in de gezondheidszorg en diagnostische hulpmiddelen.

Tegen 2025 zullen 1,8 miljard mensen wonen in landen of regio’s waar waterschaarste heerst. Het L&G Clean Water UCITS ETF streeft naar rendement uit een index die is gericht op bedrijven die een integraal onderdeel vormen van het waterbeheer in de wereld, inclusief bedrijven die zich bezighouden met waterproductie, -verwerking en andere gerelateerde diensten.

Howie Li, Head of ETFs bij LGIM, stelt: “Alle sectoren en bedrijven krijgen te maken met een vorm van transformatie door disruptieve technologie. We zien een toenemende vraag van beleggers die op een kostenefficiënte manier toegang tot deze thema's willen hebben. Deze nieuwe fondsen bieden beleggers de mogelijkheid om in bedrijven te beleggen die direct van deze thema's profiteren, met op maat gemaakte indices die zijn opgebouwd rond actieve selectie en research en die op een systematische manier zijn geïmplementeerd.”

Marcel Linotte, Head of Benelux bij LGIM: “Deze nieuwe fondsen zijn belangrijke toevoegingen aan ons assortiment thematische ETF's en maken deel uit van de bedrijfsstrategie van LGIM om elk jaar een aanzienlijk aantal daarvan in Europa te lanceren. We zien een sterke interesse van beleggers in Nederland en Luxemburg producten die hen toegang bieden tot nieuwe thema's, gecentreerd rond disruptieve technologieën, maar ook aandacht voor het milieu. Met de thema’s kunstmatige intelligentie, gezondheidszorg en schoon water brengen we sterke proposities op de markt in Nederland en Luxemburg.”