BLI: Wereldwijde economische vertraging lijkt uit te dijen

BLI: Wereldwijde economische vertraging lijkt uit te dijen

Rente Economie algemeen Financiële markten algemeen Fed
Koersen omlaag.jpg
  • De economische malaise treft nu ook Japan en China
  • De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank laat niet in zijn kaarten kijken over het verdere rentebeleid
  • De beurzen geven wat terrein prijs

In de Verenigde Staten dragen bedrijfsinvesteringen en residentieel vastgoed niet langer bij tot de groei. In de eurozone lijdt de verwerkende industrie nog altijd onder de zwakke wereldhandel. Dat schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

In de Verenigde Staten blijft de binnenlandse consumptie dankzij de dynamische arbeidsmarkt op een goed peil staan. Daardoor kan het bbp er vooralsnog een jaarlijkse groei van ongeveer 2% aanhouden, terwijl bedrijfsinvesteringen en residentieel vastgoed niet langer bijdragen tot de groei. “In de eurozone geeft de lage activiteitsindicator van het Duitse IFO aan dat er voor de verwerkende industrie nog geen verbetering in zicht is. Zij blijft onder de zwakke wereldhandel lijden,” aldus Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van beheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “De wereldwijde economische vertraging lijkt uit te dijen.”

Economische malaise treft nu ook Japan en China

In Japan zijn de voor oktober geplande btw-verhoging, de zwakke export naar China en de gematigde loongroei niet bevorderlijk voor een economische versnelling. “De regering-Trump voert om de haverklap nieuwe invoerheffingen door en dat weegt op de Chinese economie. Daarom blijft China de overheid geregeld compenserende maatregelen doorvoeren om de conjunctuur te ondersteunen.”

Fed-voorzitter laat niet in zijn kaarten kijken over het verdere rentebeleid

Het monetaire comité van de Federal Reserve (Fed) noch de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank heeft in augustus vergaderd. Aan het einde van de maand sprak Fed-voorzitter Jerome Powell op het jaarlijkse symposium van de Amerikaanse centrale bank. Hij bleef op de vlakte over de verdere ontwikkeling van het monetaire beleid. Hij zei het nodige te zullen doen om de economische groeicyclus nog enige tijd te laten doorgaan in een klimaat met nagenoeg volledige tewerkstelling en een inflatie die dicht bij het doelcijfer ligt. Daar voegde hij nog aan toe dat het voor de monetaire autoriteiten allesbehalve eenvoudig is om de onzekerheid op de handelsmarkten volledig in te calculeren in hun beleid. De dollar reageerde goed op de toespraak van Powell: “Dat Jerome Powell niet eenduidig een grote monetaire versoepeling heeft aangekondigd voor de Verenigde Staten en de verwachting dat er in de eurozone weldra bijkomende monetaire verruimingsmaatregelen zullen worden aangekondigd, zijn twee elementen die de dollar hebben ondersteund.”

Beurzen geven wat terrein prijs

In augustus zijn de rentevoeten op de obligatiemarkten verder gedaald “doordat we de wereldeconomie steeds meer leek te vertragen en door de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China”, zegt Guy Wagner. De belangrijkste wereldwijde aandelenindex, de MSCI All Country World Index Net Total Return is (in euro) licht gedaald van zijn piek in juli, doordat de Amerikaanse president nieuwe importheffingen oplegde aan China. In de tweede helft van augustus heeft de index zich vervolgens gestabiliseerd. De S&P 500, de Europese STOXX 600 en de Japanse Topix leden een licht verlies. De MSCI Emerging Markets heeft daarentegen een forsere tik gekregen.