Ebury: Opgewekte markt, dollar en veilige havenvaluta's krijgen klappen

Ebury: Opgewekte markt, dollar en veilige havenvaluta's krijgen klappen

Valuta
Geld dollar.jpg

Door Enrique Díaz-Álvarez, Chief Risk Officer bij Ebury

De valutakoersen bewogen zich vorige week in vergelijking met de week daarvoor grotendeels in de tegengestelde richting. Risicovolle activa – ook valuta uit opkomende markten – vonden wereldwijd gretig aftrek.

De valuta van de Scandinavische landen en die van Australië en Nieuw-Zeeland gingen in de G10 aan de leiding. Het Britse pond presteerde opnieuw goed nadat Boris Johnson grote tegenslagen had ondervonden bij zijn pogingen om het VK, wat het parlement er ook van vindt, uit de Europese Unie te halen. Net als de Amerikaanse dollar deden ook de Japanse yen en de Zwitserse frank het in dit risicozoekende klimaat minder goed.

Iedereen kijkt nu uit naar de bijeenkomst van de ECB, die donderdag plaatsvindt. De markten verwachten dat het monetaire beleid behoorlijk gewijzigd zal worden, maar over de vraag om welke wijzigingen het zal gaan, lopen de meningen uiteen. Naast de daadwerkelijke rente behoren ook forward guidance en nieuwe kwantitatieve verruimingsmaatregelen (QE) tot de mogelijkheden. Bovendien zullen de markten de brexit-ontwikkelingen in het Britse parlement nauwlettend in de gaten houden.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Bijna iedereen verwacht dat donderdag bij de septemberbijeenkomst van de ECB verruimingsmaatregelen zullen worden aangekondigd. De markten prijzen 50/50 in dat de refirente met 10 of 20 basispunten verlaagd zal worden, het opkoopprogramma hervat wordt, de forward guidance 'dovish' bijgesteld wordt en een pakket maatregelen wordt aangekondigd dat de gevolgen van het verder de negatieve zone in verlagen van de rentes voor de banken moet verzachten. Naar ons idee zouden sommige van deze verwachtingen nog weleens tot teleurstellingen kunnen leiden. Als dit uitkomt, kunnen we donderdag een scherpe rally van de gemeenschappelijke munt verwachten. In ieder geval belooft dit voor de euro een van de interessantste weken sinds maanden te worden.

GBP

De koers van het Britse pond wordt nog steeds vrijwel uitsluitend door de ontwikkelingen rond de brexit bepaald. De kans dat het VK zonder akkoord de EU uit dondert, daalde vorige week aanzienlijk: de gokmarkten prijzen nu een kans van 25% in. De afvalligheid van Conservatieve parlementsleden doorkruiste niet alleen de plannen van Boris Johnson, maar drijft ook de partij zelf uiteen. Vreemd genoeg leken de financiële markten hier een feestje van te willen maken, want het pond liet voor de tweede opeenvolgende week een scherpe koersstijging zien. Wel is nu voor het eerst in de cijfers zichtbaar dat de economie last van de onzekerheid begint te krijgen: de PMI-indicator voor de activiteit in de dienstverlening kwam heel dicht bij het niveau van 50, dat op stagnatie wijst.

We zeggen al een tijd dat algemene verkiezingen de enige uitweg uit de impasse rond de brexit zijn, en deze voorspelling lijkt nu te gaan uitkomen. Alleen de weigering van Boris Johson om de garantie te geven dat er geen brexit zonder akkoord komt terwijl de kiezers geraadpleegd worden, kan dit nog in de weg staan. We verwachten dat deze horde in de komende veertien dagen zal worden genomen en dat dit gezien de lage standen van het pond voor een rally zou kunnen zorgen.

USD

Door de feestdag (Labor Day) was de week in de VS kort, en er was weinig nieuws. Wel werd een hervatting van de handelsgesprekken tussen de VS en China aangekondigd. De cijfers over de economie blijven grotendeels sterker dan verwacht, maar tot aan de bijeenkomst van de Federal Reserve volgende week zullen de valutamarkten waarschijnlijk gericht blijven op de gebeurtenissen in de eurozone en het VK. De inflatiecijfers die donderdag verschijnen, zullen voorafgaand aan de bijeenkomst van de Federal Reserve het laatste belangrijke gegevenspunt zijn, dus we verwachten dat deze extra invloed op de valutamarkten zullen hebben.